Meer Ierse kalveren naar Nederland
In de eerste negen weken van 2023 zijn meer Ierse kalveren naar Nederland geëxporteerd dan in dezelfde periode de jaren ervoor. Dat blijkt uit de importcijfers die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hierover bijhoudt en ook uit de exportcijfers van het Ierse Department of Agriculture, Food and the Marine.
Uit de RVO-cijfers blijkt dat tot en met week 9 er 21.321 Ierse kalveren naar Nederland werden gehaald. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 14.466, een stijging van 47 procent. In 2021 werden er in deze weken 4.761 Ierse kalveren geïmporteerd en in 2020 11.237. De cijfers zijn lastig te vergelijken, omdat tijdens de coronapandemie de kalverhouderijsector hard werd getroffen. Kalfsvlees is een luxeproduct dat veel in restaurants en andere horeca wordt geconsumeerd. Die waren lange tijd gesloten.
De gestegen export lijkt vooral te maken te hebben met het grotere aanbod van kalveren aan Ierse kant. In totaal werden in de eerste acht weken van 2023 28.258 kalveren uit Ierland geëxporteerd naar diverse landen, een stijging van 69 procent. Er werd in deze periode 94 procent meer rundvee, dus niet alleen kalveren, naar Nederland getransporteerd, 18 procent meer naar Spanje en 644 procent meer naar Polen. Er zijn ook landen waar minder rundvee naartoe ging: Libië (-96 procent), Griekenland (-35 procent), Noord-Ierland (-29 procent) en Groot-Brittannië (-23 procent).
Toename van export
De stijging van de export van Iers rundvee komt door de grote toename van export van de kalveren. Volwassen rundvee werd juist minder geëxporteerd. Naar Nederland ging met 15.464 dieren het meeste rundvee in de eerste acht weken van dit jaar, volgens het Ierse landbouwministerie. Daarna gingen de meeste dieren naar Spanje (10.094), Noord-Ierland (5.049), Italië (3.888) en Polen (2.084). Het is opvallend dat er zowel naar Nederland als Polen meer Ierse kalveren gaan. Vaak is het zo dat als er meer kalveren naar Nederland gaan, er minder naar Spanje gaan en andersom.
De gestegen import van kalveren uit Ierland is tegen het zere been van dierenbeschermingsorganisatie Wakker Dier. Deze organisatie heeft landbouwminister Piet Adema een brief gestuurd over dit onderwerp. Wakker Dier noemt het 'ongehoord dat de minister toestaat dat dit extreme dierenleed is verdubbeld'.
Lastig te duiden
Vakgroepvoorzitter Wim Thus van LTO Nederland-vakgroep Kalverhouderij kan de cijfers nog niet goed duiden. 'Daarvoor is negen weken eigenlijk te vroeg. Het kan zijn dat het Ierse afkalfseizoen vroeg is begonnen. Ierland heeft een seizoensgebonden melkveehouderij, maar ik begrijp dat er een groot aanbod aan Ierse kalveren is, terwijl het aanbod vanuit Nederland en Duitsland juist klein is.'
Er is volgens de vakgroepvoorzitter best veel leegstand. 'Dat zou de reden kunnen zijn dat er meer Ierse kalveren komen. Normaal gesproken komt 90 procent van de kalveren in de Nederlandse kalverhouderij uit Nederland en Duitsland. De helft van de kalveren uit Nederland zelf.' Er zijn dit jaar inderdaad minder kalveren uit Duitsland geïmporteerd in vergelijking met vorig jaar. Tot en met week 9 waren dat er 80.133, vorig jaar 110.272. Dat is een daling van 27 procent. In totaal werden er dus 30.139 kalveren minder uit Duitsland gehaald en 6.855 meer uit Ierland.
Over de import van kalveren uit Ierland zijn al verschillende keren Kamervragen gesteld. Het transport duurt relatief lang en moet gedeeltelijk per schip gebeuren. De voormalig landbouwministers Staghouwer en Schouten hadden al als doel om de import van kalveren uit Ierland te verkleinen en hebben hierover ook gesproken met de sector.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF10803T Cirkelschudder
Gebruikt, P.O.A.
-
Valmet 8800 trekker
Gebruikt, € 22.500
-
Stihl RT 6112.1 ZL
Nieuw, P.O.A.
-
VALMET 502-2
Gebruikt, € 4.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %