MOB lijkt strijd tegen Overijsselse boeren te verliezen
De Raad van State lijkt vast te houden aan zijn recente uitspraken waarin is vastgelegd hoe mestrechten van boeren moeten worden bepaald. Dit tot woede van milieuorganisatie Mobilisation for the environment (MOB).
De uitspraken van de Raad van State gaan ervan uit dat boeren mest mogen uitrijden als ze daarvoor toestemming hadden en hebben. Of die mestrechten ook worden benut, telt voor de raad niet. MOB noemt dat standpunt van dit rechtsorgaan een groot manco.
De raad houdt vooralsnog vast aan zijn eerdere uitspraken, die volgens MOB ervoor zorgen dat er een zee aan latente stikstofruimte blijft bestaan. 'Die uitspraken zijn niet in marmer gehouwen', stelde de raadsvoorzitter dinsdag tijdens een rechtszitting over de kwestie. 'Maar zolang er geen nieuwe argumenten zijn, blijven die uitspraken het uitgangspunt.'
Grensvlak bestuursrecht en politiek
Het fundamentele verschil van mening tussen MOB en de Raad van State ligt op het grensvlak tussen bestuursrecht en politiek. De raad gaat er als bestuursrechter vanuit dat verleende rechten veel waard zijn. Als dat een zee aan latente stikstofruimte in stand houdt, dan moet de minister daar maar regels voor opstellen.
MOB vindt dat de Raad van State wel iets kan doen tegen die zee aan latente stikstofruimte. De rechtbank in Zwolle vindt dat ook, maar werd begin december door de raad in een kort geding teruggefloten.
Bodemprocedure
Tijdens de bodemprocedure in dit geschil die dinsdag diende, haalde de raadsvoorzitter alle hoop weg bij de raadsman van MOB. 'Het oordeel van de rechtbank is strijdig met onze recente uitspraken. Ik denk dat dit oordeel daarom in aanmerking komt voor vernietiging.'
Het geschil ontstond nadat provincie Overijssel weigerde op te treden tegen negen Overijsselse boeren. Volgens MOB rijden die mest uit zonder de vereiste natuurvergunning, maar de provincie stelde dat er niets aan de hand was. De Zwolse rechtbank nam daar geen genoegen mee en gaf de provincie opdracht nader onderzoek te doen.
Rechtsbescherming
Volgens de raad gaat het bij verleende mestrechten om rechtsbescherming. Als daar toestemming voor is gegeven, dan kan dat in beginsel niet worden afgepakt. De raadsman van MOB vindt dat er ook sprake is van rechtsbescherming als de regels worden gehandhaafd, maar dat gebeurt volgens hem niet.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is belast met handhaving van de mestregels. 'Maar die controleert nooit', aldus de raadsman van MOB. De Raad van State doet over enkele maanden uitspraak.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson MF 6713-S D6 EF
2017, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6120R (LH) #29959
Gebruikt, P.O.A.
-
Lemken Ploeg Juwel 8 (SO) #63393
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga E-ride C500
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %