Van den Borne: 'Kijk eerst naar meerwaarde, dan naar precisietechniek'

'Je moet goed weten wat je wilt verbeteren en in de gaten hebben waar op je bedrijf potentie zit. Als boeren beginnen met precisielandbouw, kiezen ze vaak eerst de techniek, maar kijken ze niet naar de meerwaarde. Dat zou andersom moeten zijn', zegt Jacob van den Borne.

Van+den+Borne%3A+%27Kijk+eerst+naar+meerwaarde%2C+dan+naar+precisietechniek%27
© Eigen foto

Van den Borne is akkerbouwer in het Brabantse Reusel en zette ruim tien jaar geleden de eerste stappen in precisielandbouw en telen met data op zijn bedrijf. Daarnaast is hij deelnemer aan de Nationale Proeftuin voor Precisielandbouw (NPPL) en oprichter van het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw in Reusel.

Volgens de ondernemer kan er technisch al veel en is precisielandbouw steeds beter toepasbaar. 'Ieder merk heeft zijn eigen datastructuur. Het dataplatform Agrirouter stelt boeren in staat gegevens uit te wisselen tussen machines en softwaretoepassingen van verschillende fabrikanten. Een grote vooruitgang. Eerder was telen met data altijd een gedoe met USB-sticks, nu staat alles in de cloud. Agrirouter en ook isobus maken databoeren een stuk makkelijker.'


Tekst gaat verder onder kader.

Webinar Telen met data, dit zijn de nieuwste ontwikkelingen

In de landbouw wordt steeds meer gewerkt met digitale tools. Harde data helpen boeren en tuinders betere beslissingen te nemen. Maar sluiten oplossingen aan bij de praktijk, welke oplossingen zitten de pijplijn en welke valkuilen komt de sector tegen? In het webinar van Nieuwe Oogst en Bayer gaan experts in op deze vragen. Een van de experts die aan het woord komen, is Cindy van Rijswick. Zij is Global Strategist voor de sectoren groente, fruit en sierteelt en voor de sector agrarische toelevering bij RaboResearch Food. Ook Venture Lead Roel van Summeren van Bayer Crop Science Vegetable Seeds schuift aan. Dit bedrijf veredelt groenten en ontwikkelt digitale tools voor de teelt. Van Summeren leidt het APH-project dat digitale besluitvormingsondersteunende tools ontwikkelt en verkoopt voor hightechteeltmanagement. Verder komt akkerbouwer Jacob van den Borne uit Reusel aan het woord. Hij is deelnemer aan Nationale Proeftuin voor Precisielandbouw (NPPL) en oprichter van het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw in Reusel. Het webinar is woensdag 25 januari van 19.30 tot 21.00 uur. U kunt zich hier aanmelden: Telen met data: dit zijn de laatste ontwikkelingen

Van den Borne vindt dat precisielandbouw ook eenvoudig toepasbaar moet zijn op oudere trekkers zonder isobus. Dat is een communicatieprotocol dat verschillende landbouwmachines in staat stelt met elkaar te communiceren via één gemeenschappelijke taal. 'Dat zou telen met data voor boeren aantrekkelijker maken. Niet iedereen heeft een moderne trekker. Oudere trekkers moeten makkelijker om te bouwen zijn om data te verzamelen', zegt hij.

Als precisietechniek niets toevoegt op je bedrijf, heb je er ook niets aan

Jacob van den Borne, akkerbouwer in Reusel

De kennis van precisielandbouw en de motivatie om ermee te beginnen is nog wel een issue, stelt de akkerbouwer. 'Je moet als teler goed weten wat je wilt verbeteren en weten waar op je bedrijf de meeste potentie zit en of je die kunt verbeteren met precisielandbouw', zegt hij.

'Vaak kiezen boeren eerst de techniek en kijken ze daarna pas naar de meerwaarde. Dat zou andersom moeten zijn', vervolgt Van den Borne. 'Als de techniek niets toevoegt op je bedrijf, heb je er ook niets aan.'


Manier van managen

Het areaal van Van den Borne in de Brabantse regio De Kempen beslaat 600 hectare akkerbouw, met hoofdzakelijk aardappelen en daarnaast suikerbieten, mais en granen. 'Precisielandbouw is voor mij een manier van managen. Ik neem alle maatregelen die je maar kunt bedenken. Zonder precisielandbouw is mijn bedrijf met driehonderd percelen met een gemiddelde grootte van 3 hectare niet te runnen', licht hij toe.


Binnen NPPL kijkt Van den Borne dit seizoen naar irrigatie en peilgestuurde drainage. Doel is om zo efficiënt mogelijk met water om te gaan en gestuurd water te kunnen aan- en afvoeren. Hij is NPPL-deelnemer omdat hij graag laat zien welke precisietechniek beschikbaar is. Hij hoopt dat ook andere akkerbouwers ermee aan de slag gaan.

Van den Borne richtte naast zijn akkerbouwbedrijf, dat hij in 2006 overnam, al eerder het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw op. Doel hiervan is om de adoptie en toepassing van precisielandbouw in Nederland te versnellen en daarmee op grotere schaal de voordelen van precisielandbouw te benutten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer