Hogere pootgoedopbrengst na snellere vertering tarwestoppel

Stimulering van het bodemleven en daarmee de versnelde afbraak van organisch materiaal door bemesting met thiosulfaat zorgt in pootgoed voor een hogere opbrengst en een betere maatsortering.

Hogere+pootgoedopbrengst+na+snellere+vertering+tarwestoppel
© Nieuwe Oogst

De meeropbrengst is deels te verklaren door de versnelde afbraak van organisch materiaal en deels door de aanvoer van een beetje extra mineralen, zegt teeltspecialist Herman Eijkelboom van Tessenderlo Kerley International. Deze Belgische meststoffenproducent heeft afgelopen seizoen een praktijkproef laten uitvoeren op een akkerbouwbedrijf in het Groningse Kloosterburen.

In deze proef is de toediening van 100 liter Thio-Sul vergeleken met onbehandeld. De gebruikte vloeibare meststof bevat ammoniumthiosulfaat. De behandeling vond plaats in augustus 2021 op de tarwestoppel, vlak voor het zaaien van rogge als groenbemester. In het voorjaar van 2022 zijn op het betreffende perceel pootaardappelen gepoot van het ras Arizona. Deze aardappelen zijn op 31 augustus gerooid.


Positief resultaat

Uit de resultaten van de proef blijkt dat de opbrengst na bemesting met Thio-Sul 1,1 ton hoger uitpakt. De opbrengstwinst is vooral gerealiseerd in de maatsortering 35 tot 55 millimeter. Voor pootgoed zijn dat commercieel aantrekkelijke maten, zegt Eijkelboom. 'Vanwege het positieve resultaat wordt de proef in pootgoed volgend jaar herhaald.'

De teeltspecialist legt uit dat thiosulfaat in de bodem door micro-organismen wordt omgezet in sulfaat. Dit stimuleert het bodemleven. Dat is van belang voor een snelle afbraak van organisch materiaal. Een hoger organischestofgehalte in de bodem heeft volgens Eijkelboom zowel op kleigronden als zandgronden een gunstig effect op de waterhuishouding.

Eijkelboom zegt dat meststoffen op basis van thiosulfaat in landen als de Verenigde Staten en Denemarken vaak worden gebruikt in combinatie met urean. Urean bevat zowel ureum als ammoniumnitraat. De omzetting van ureum in ammonium door het enzym urease wordt door thiosulfaat vertraagd. Hierdoor wordt minder ammoniak gevormd en is er minder verlies van stikstof. Eijkelboom: 'De combinatie verhoogt de efficiëntie van de stikstofgift en biedt mogelijkheden voor besparing.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer