Stresstest elimineert slechtste partijen pootgoed

Voor de belangrijkste fritesrassen is een stresstest ontwikkeld om de kwaliteit van het pootgoed vast te stellen. Deze test is nu zover dat de slechtste partijen pootgoed kunnen worden uitgefilterd.

Stresstest+elimineert+slechtste+partijen+pootgoed
© Haijo Dodde

De ontwikkeling van de stresstest is onderdeel van het ketenproject Pootgoedkwaliteit dat van 2017 tot en met 2021 is uitgevoerd. Peter Berghuis, voorzitter van de werkgroep Pootaardappelen van LTO, praatte deze week op een bijeenkomst in Westerbork pootgoedtelers bij over de voorlopige resultaten van het project.

Het project is opgestart op initiatief van Vavi namens de fritesindustrie en NAO namens de aardappelhandel. LTO en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) zijn hier als telersorganisaties vervolgens bij aangesloten. De aanhoudende problemen met de kwaliteit van pootgoed waren de aanleiding om te starten met een langjarig ketenonderzoek.

'Een belangrijke conclusie is dat de opkomstproblemen diverse oorzaken kennen', zegt Berghuis. 'Er is in het onderzoek niet een specifieke factor gevonden die zo bepalend is dat alle problemen zijn opgelost.' In het kader van het ketenproject zijn in de loop van de jaren veel partijen pootgoed nauwlettend gevolgd en de meetgegevens uitgebreid geregistreerd.


Grootste missers voorkomen

De stresstest voor pootgoed kan een belangrijk hulpmiddel zijn om probleempartijen te traceren, stelt Berghuis. 'Na twee jaar intensief toetsen en verder ontwikkelen, is de test nu zover dat de grootste missers te voorkomen zijn. Dus echt slechte partijen zijn er nu uit te filteren.' De test is voorlopig geschikt voor pootgoed van zes of zeven rassen die gebruikt worden voor de teelt van fritesaardappelen.

Aanhakend op de kwaliteit vraagt Berghuis ook aandacht voor het gebruik van Roundup kort voor het poten van pootgoed. 'Doodspuiten van bijvoorbeeld een groenbemester in het voorjaar kan risico's met zich meebrengen. Dit geldt vooral als vlot na de behandeling het bespoten gewas wordt ondergeploegd. De nog groene planten worden dan als het ware ingekuild en de Roundup breekt in dat geval onvoldoende af, omdat daarvoor vooral daglicht nodig is.'

Volgens Berghuis neemt het pootgoed dat op het perceel komt te staan vervolgens het herbicide op en uiteindelijk komt de actieve stof terecht in de dochterknollen. 'Dat dit effect heeft op de kwaliteit van deze knollen is al langer bekend. Toen de NAK voor de nacontrole nog planten opkweekte uit de controleknollen, werden dergelijke partijen wel getraceerd. Met de huidige PCR-test gebeurt dat niet meer.'


Schade door Roundup

De schade door Roundup of in enkele gevallen een ander onkruidbestrijdingsmiddel, noemt Berghuis overigens zeker niet de belangrijkste oorzaak van de opkomstproblemen in de consumptieteelt. 'We willen de pootgoedtelers hier wel graag nog een keer op attenderen. Vooral ook omdat vanwege het nieuwe beleid de teelt van vanggewassen en groenbemesters voorafgaand aan de pootgoedteelt vrijwel standaard wordt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer