Water op stalvloer is slimme emissieverlager

Het toedienen van grote hoeveelheden water op de mestgang levert tot 40 procent minder ammoniakemissie. De sproeisystemen hebben veel potentie, maar een aangepaste vorm van erkenning is er niet. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil het systeem verder doorontwikkelen.

Water+op+stalvloer+is+slimme+emissieverlager
© Twan Wiermans

De beste resultaten werden behaald met een sproeisysteem dat onder het voerhek in de melkveestal is gemonteerd. Dat blijkt uit onderzoek op de Dairy Campus in het Friese Leeuwarden, uitgevoerd door onderzoekers van Wageningen University & Research. De sproeiers kunnen de hele mestgang bereiken. Gemiddeld werd er per dag 13 liter water per vierkante meter vloeroppervlak toegediend, omgerekend circa 70 liter water per dier per dag. De gemiddelde reductie van de afdelingen waarin werd gespoeld, was gemiddeld 39 procent.

Gebruik van water kan bijdragen aan verdere reductie van de ammoniakemissie door de melkveehouderij. Maar het is geen nieuwe techniek. In bijlage 1 van de Regeling ammoniak en veehouderij staan al drie systemen in acht varianten waarbij gebruik van water een onderdeel is. Maar om verschillende redenen zijn deze systemen niet meer praktisch toepasbaar, signaleren de onderzoekers. De hoogte van de emissiefactor, de beperking van het oppervlak per dier en de vereiste vloeruitvoering spelen daarbij een rol.


Erkenning noodzakelijk

Om het gebruik van water als reductiesysteem breed toe te kunnen passen in de melkveehouderij, is een aangepaste vorm van erkenning nodig. Liefst op zoveel mogelijk vloervarianten, maar in ieder geval op roostervloeren. Voor toepassing in de praktijk moet ook de borging van de gebruikte hoeveelheid water of het effect daarvan op de ammoniakemissie worden uitgewerkt.

Volgens de onderzoekers van Wageningen University & Research kent het gebruik van water als reductiemaatregel geen duidelijke eigenaar die bereid is te investeren in de verdere ontwikkeling. Toch is het volgens hen een systeem met relatief lage kosten en een duidelijke potentie. Vandaar dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het systeem met publieke middelen wil laten doorontwikkelen. Vanuit het programma 'Integraal aanpakken' wordt een projectleider aangesteld die dit vervolgonderzoek en de praktijktoepassing op gaat pakken. Initiatieven in bestaande projecten zoals het project 'Netwerk praktijkbedrijven', worden daar ook bij betrokken.

Nadeel van het gebruik van water is de toename van de mesthoeveelheid. Maar volgens de onderzoekers hoeft dat tijdens het groeiseizoen niet te leiden tot een tekort aan opslagcapaciteit. Gebruik van water sluit dan juist goed aan bij het verdund uitrijden van drijfmest, wat in sommige gevallen ook een emissie reducerend effect heeft. Aan de andere kant moet tijdens het stalseizoen wel extra opslagcapaciteit beschikbaar komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer