Ministerie van I&W wil emissiefactor Eco-vloer weer verhogen
De Eco-Vloer van Anders Beton zou weer een emissiefactor van 7 kilo ammoniak per dierplaats per jaar moeten hebben. Eerder was deze teruggeschroefd naar 6 kilo. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) heeft voor dit besluit een internetconsultatie aangemaakt. In die consultatie kan ook over andere wijzigingen worden meegepraat.
De Eco-Vloer is veel toegepast. In 2019 werd 3,8 procent van de melk- en kalfkoeien gehouden op dit vloertype. Daarmee was dit destijds het meest toegepaste emissiearme systeem in Nederland. In 2016 werd de emissiefactor vastgesteld op 7 kilo ammoniak per dierplaats per jaar.
In 2019 werd die factor, mede op basis van extra metingen in opdracht van de fabrikant, verlaagd naar 6 kilo. In april dit jaar oordeelde de rechtbank Oost-Brabant in een zaak van Mobilisation for the Environment tegen provincie Noord-Brabant over de uitbreiding van een stal in het zuidoosten van de provincie.
Regeling ammoniak en veehouderij
De rechter oordeelde dat niet met zekerheid is te zeggen dat een emissiearm stalsysteem in elke stal presteert volgens de normen in de Regeling ammoniak en veehouderij. De rechtbank heeft daarbij om advies gevraagd aan Stichting Advisering Bestuursrechtspraak over de onderbouwing van de betreffende emissiefactor.
De stichting constateerde daarop dat bij de vaststelling in 2016 voor enkele metingen een correctiefactor is toegepast. Het toepassen van deze correctiefactor was noodzakelijk omdat gedurende een aantal metingen bij dit stalsysteem onterecht was ingegrepen in het ventilatiedebiet. Met de correctiefactor wordt deze ingreep gecorrigeerd.
Bij de verlaging in 2019 zijn de correctiefactoren van de eerdere metingen niet toegepast. Bij het wel toepassen van die factor wordt de emissie 7 kilo ammoniak per dierplaats per jaar.
Ook andere systemen
In de internetconsultatie liggen ook andere systemen ter inzage. Zo is voor huisvestingssysteem A 1.40 'Ligboxenstal met V-vormige vloer van geprofileerde vloerelementen in een helling van 3,5 procent in combinatie met een gierafvoerbuis en mestschuif' een voorlopige emissiefactor vastgesteld. Dit vloertype is een variant op een bestaand type, waarbij de helling is verhoogd van 1,5 procent naar 3,5 procent en een innovatievere vloerschuif met schuifstrippen is toegepast.
Verder is voor huisvestingssysteem A 1.39 'Natuurlijk geventileerde ligboxenstal met een roostervloer voorzien van inlays met urineafvoergaatjes in de roosterspleten, frequent bevochtigen en schoonzuigen van de vloer door een mestverzamelrobot en een mechanische kelderluchtafzuiging met een chemisch luchtwassysteem (95 procent emissiereductie)' een definitieve emissiefactor vastgesteld. De fabrikant heeft hiervoor aanvullende informatie aangeleverd.
Tot slot is voor het huisvestingssysteem 'stal met buizenverwarming' voor de pluimveehouderij een variant op het bestaande systeem toegevoegd, waardoor deze beter functioneert bij een overdekte uitloop.
Het doel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is dat deze regeling op 2 december 2022 in werking treedt.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (RL) #691988
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger schudder HIT V 11100
2023, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X147R (HA) #692771
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (MM) #692296
Gebruikt, € 3.950
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Woensdag14° / 3°10 %
-
Donderdag13° / 6°15 %
-
Vrijdag15° / 4°10 %