'Nieuwe landbouwminister moet vaak naar Brussel'

Vorige week werd Piet Adema beëdigd als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ik wil hem hierbij van harte feliciteren met deze belangrijke functie. Ik hoop dat zijn Friese nuchterheid hem helpt bij het geven van invulling aan het ambt. Zoals Johan Remkes in zijn persconferentie benoemde, zal de minister vaak naar Brussel moeten gaan. Daar is een duidelijk Nederlands geluid hard nodig.

%27Nieuwe+landbouwminister+moet+vaak+naar+Brussel%27
© Dirk Hol

Zijn belangrijkste taak, perspectief bieden aan de agrarische sector, kent veel raakvlakken met Brussel. Het 'mag niet van Brussel', bijvoorbeeld als het gaat om staatssteun, daar kan ik slecht tegen. Verder is de nieuwe derogatiebeschikking en de daaruit voortvloeiende zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn de zoveelste klap voor de sector.

Het zet de circulariteit in de landbouw op achterstand. Inzetten op een meststoffenbalans als vervanging van forfaitaire gebruiksnormen en het gebruik van kunstmestvervangers kan bijdragen aan het sluiten van de mestkringloop en biedt perspectief voor boeren.

Dan komen er nog nieuwe uitdagingen aan. Voor de zomer kwam de Europese Commissie met twee wetsvoorstellen die vergaande gevolgen hebben voor Nederland. Een wetsvoorstel voor natuurhersteldoelen stelt vergaande eisen om tot 2050 natuurbeschermingsmaatregelen te nemen. Niet alleen in bestaande natuurgebieden, maar ook op landbouwgronden en in steden. De sociaaleconomische gevolgen moeten hierin zorgvuldig worden meegenomen. Een stikstofcrisis 2.0 moeten we voorkomen.

Om successen te behalen in het Europees Parlement, kan ik de nieuwe minister als medestander goed gebruiken

Jan Huitema, melkveehouder in Makkinga en lid van het Europees Parlement voor de VVD

Een tweede voorstel van de Europese Commissie gaat over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Hierin wordt het doel uit de boer-tot-bordstrategie om in 2030 het middelengebruik te halveren, vastgelegd in de wet. Minder afhankelijk worden van chemische bestrijdingsmiddelen is in mijn ogen zeker niet verkeerd.

Maar zonder alternatieven lopen we meer kans op mislukte oogsten. Dit is pure voedselverspilling en een grote milieulast. Daarom moet Europa veel meer inzetten op innovaties binnen een geïntegreerde gewasbescherming. Denk hierbij aan nieuwe veredelingstechnieken, precisielandbouw en snellere toelating van laagrisicomiddelen.

Ik heb voor beide wetsvoorstellen een onderhandelingsrol in het Europees Parlement bemachtigd. Om successen te behalen, kan ik de nieuwe minister als medestander goed gebruiken. Ik wens hem veel succes bij het opstarten van zijn nieuwe functie en kijk uit naar een goede samenwerking.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer