'Nu pas op de plaats'
Het is herfst, een hete herfst zoals ik in juli waarschuwde. Energieprijzen gaan door het dak, terwijl de lagere en middenklasse van onze samenleving hun basisvoedselpakket bijna niet meer kunnen betalen. We dreigen richting een ongekende voedsel- en energiecrisis af te glijden, maar in Brussel lijkt het of bepaalde politici in die noodtoestand vooral een kans zien om hun eigen gelijk radicaler op te leggen zonder acht te slaan op de sociale gevolgen.
Ik herhaal mezelf, maar het blijven hameren op halvering van gewasbeschermingsmiddelen en verplicht 'natuurherstel' (met braakligging) door Frans Timmermans en de Litouwse milieucommissaris is ongepast en weinig solidair. Maar de voedselproductie gevoelig aantasten lijkt voor hen geen probleem, terwijl onze industriële productie al dreigt te verhuizen als dit klimaatkoppel Eurocommissarissen in het huidige tempo doorduwt.
Als Europarlementariër vind ik dat voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie het heft zelf in handen moet nemen. Voedselzekerheid is chefsache. Dat is ook de boodschap die mijn christendemocratische EVP-fractie, met de Duitse CDU-CSU-fractie voorop, de komende maanden zal uitdragen. Tot nu toe geeft de liberale Renew-parlementsfractie (D66/VVD) helaas niet thuis. Mijn collega Norbert Lins (CDU) benadrukte in de afgelopen EP-landbouwcommissie al dat het septemberoverleg van EU-landbouwministers in Praag geheel in het teken van de onzekere voedselsituatie staat.
Gelukkig trapt sinds juli ook een meerderheid van de EU-lidstaten op de rem. De voorstellen ter vermindering van pesticiden ondermijnen de voedselsoevereiniteit van de Europese Unie, beperkingen zijn onmogelijk zonder toelating van alternatieve groene gewasbescherming en deze ministers huldigden ook mijn waarschuwing dat Europa afhankelijker zal worden van de invoer van landbouwproducten.
Het blijven hameren op halvering van gewasbeschermingsmiddelen en verplicht 'natuurherstel' door Frans Timmermans en de Litouwse milieucommissaris is ongepast en weinig solidair
De voorgestelde halvering van gewasbeschermingsmiddelen en het verplicht natuurherstel, zo benadrukten de meeste lidstaten, houden onvoldoende rekening met nationale verschillen in gebruik per kilo product, opbrengst per hectare en verschillen in rekenmodellen en tenuitvoerlegging tussen lidstaten. Denk aan de hoogproductieve glastuin- en akkerbouw in Nederland of aan de absurde Nederlandse (econationalistische) tunnelvisie wat betreft de kritische depositiewaarde voor stikstof, waarover onlangs een lezenswaardig onderzoeksrapport van De Nieuwe Denktank is verscheen.
Daarom: pas op de plaats, in Europa en in Nederland.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
New Holland T6.155 AutoCommand
2022, P.O.A.
-
John Deere - 6155R AP CP FH PTO
2022, P.O.A.
-
Massey Ferguson MF 6713-S D6 EF
2017, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (SB) #49806
Gebruikt, € 3.289
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %