'Bye bye Brussels'
Na ruim 2,5 jaar zit het er bijna op: deze zomer verlaat ik Brussel om thuis op de boerderij verder te gaan. Ik heb genoten van de unieke rol van vertegenwoordiger van LTO Nederland bij de Europese instellingen. Gemotiveerd en enthousiast, vanuit het idee dat wanneer je werkt aan een sterke vertegenwoordiging, je constructief en oplossingsgericht te werk moet gaan.
Hoewel landbouw traditioneel belangrijk is voor de EU, veranderen in Brussel de politieke sentimenten. De Europese Commissie is groener dan ooit en publiceerde de Green Deal, met plannen voor biodiversiteitsherstel, het tegengaan van klimaatverandering en de verbetering van de voedselketen.
Ideeën die mij als jonge ondernemer aanspreken: ik wil over dertig jaar ook nog boer in Nederland kunnen zijn, zonder dat klimatologische omstandigheden of een totaal gebrek aan biodiversiteit mij het boeren onmogelijk maken. In mijn ogen hebben we een verantwoordelijkheid om de wereld goed achter te laten en zullen we ook onze bedrijven daarnaar moeten inrichten.
Helaas heb ik vaak gezien dat de Brusselse ideeën, hoe goed bedoeld soms ook, ver af staan van de realiteit van het boerenerf. Nieuwe wetgeving mist draagvlak omdat er geen praktijkonderzoek is geweest of omdat de sociaaleconomische onderbouwing ontbreekt. Het is jammer dat politici soms de ogen sluiten voor het feit dat we als ondernemers ook te maken hebben met een economische realiteit. Er moet wel brood op de plank komen.
Niet-leden profiteren net zo hard van een sterke stem in Brussel, dat steekt soms
Hoewel ik de afgelopen jaren goed heb samengewerkt met de Haagse LTO-collega's en veel heb opgepakt met Nederlandse ketenpartijen en Europese collega's in boerenkoepel Copa, was ik de enige vaste vertegenwoordiger bij de EU.
Dankzij LTO worden de belangen van Nederlandse boeren en tuinders structureel behartigd in Brussel, want geen enkele andere Nederlandse landbouworganisatie heeft hier een vaste vertegenwoordiger. Dankzij onze leden is dus de Nederlandse primaire sector vertegenwoordigd bij de EU.
Maar niet-leden profiteren net zo hard van een sterke stem in Brussel. Dat steekt soms, ook omdat je met meer leden natuurlijk meer capaciteit kunt realiseren. De grote Nederlandse landbouwonderwerpen komen allemaal uit Brussel. Denk aan stikstof (habitatrichtlijn), derogatie en het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. Vanaf 2023 het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat opnieuw hogere eisen stelt.
Als je zaken echt wilt veranderen, moet je in Brussel zijn. Dus rest mij maar één oproep aan eenieder die het horen wil: WORD LID!
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6145R AP AT FH PTO
2016, € 87.500
-
John Deere Tractor 6100M (RL) #152569
Gebruikt, P.O.A.
-
Deutz-Fahr 6160 TTV
2014, P.O.A.
-
Cappon 2 schaar wentelploeg
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %