Veel infecties met rode lebmaagworm

Schapenhouders moeten alert zijn op infecties met rode lebmaagwormen (haemonchus). Warmte en vocht zijn ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van de tropische wormen.

Veel+infecties+met+rode+lebmaagworm
© Twan Wiermans

'Het haemonchus-seizoen is nu echt begonnen', zegt Reinard Everts, dierenarts bij schapendokter.nl. De wormen zuigen zich in de lebmaag vol bloed, waardoor schapen snel verzwakken en kunnen sterven. In droge maanden, zoals april dit jaar, lopen de weidebesmettingen nauwelijks op.

Regen en dauw zijn belangrijk voor de verspreiding van de larve. Grazende lammeren en schapen krijgen de larven dan massaal binnen.


Juni vrij nat

Volgens het KNMI was juni vrij nat met gemiddeld 88 millimeter neerslag tegen 65 millimeter normaal. Er waren grote verschillen in neerslag. Het droogst was het in de Achterhoek met plaatselijk 40 millimeter. Het natst was het in het midden van Noord-Brabant en het zuidwesten van Gelderland met plaatselijk meer dan 150 millimeter. Dat is ruim twee keer de normale maandhoeveelheid.

Als eerste reactie op een worminfectie gaan lammeren minder vreten. Dit valt met het blote oog niet op, maar op bedrijven die regelmatig lammeren wegen, valt op dat de groei bij zwaarder geïnfecteerde lammeren harder terugloopt dan bij minder zwaar besmette lammeren.

Hoe lammeren omgaan met een infectie, hangt voor een belangrijk deel samen met hun aangeboren (genetische) gevoeligheid voor worminfecties. Dat verklaart mede waarom haemonchus op het ene bedrijf soms een veel groter probleem is dan op het andere bedrijf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer