Ruim 30 procent bietenpercelen gesloten
De suikerbieten hebben in Nederland op ongeveer een derde van de percelen de rijen gesloten. Dat blijkt uit een inventarisatie van de agrarische dienst van Cosun Beet Company. Wel zijn er enkele regionale verschillen.
In het Zuidwesten is ongeveer 50 procent van de gewasrijen gesloten. Voor het Zuidoosten, Flevoland en Noord-Holland ligt dit percentage op 35 procent. Op noordoostelijke lichte gronden zijn de bieten op een kwart van de percelen gesloten.
Door de vele overzaai door korstvorming op noordelijke kleipercelen is daar slechts 10 procent van de bietenpercelen gesloten. 'Ondanks de grote regionale verschillen in neerslag van de afgelopen tijd, is er overal ruim voldoende vocht voor een vlotte groei', aldus Cosun.
Uit de inventarisatie van onze agrarische dienst blijkt dat inmiddels bij ruim 30% van de #bietenpercelen de rijen zijn gesloten. Hoewel er grote regionale verschillen zijn in de recent gevallen neerslag was dit overal ruim voldoende voor een vlotte groei. pic.twitter.com/77cVAouQdK
— Cosun Beet Company (@CosunBeetCo) June 9, 2022
Controleren bladschimmels
Vanaf de gewassluiting adviseert kennis- en onderzoeksinstituut IRS om wekelijks te controleren op de aanwezigheid van bladschimmels. Volgens het IRS dient de eerste aantasting zich na het sluiten van het gewas aan. Het exacte moment is echter moeilijk te voorspellen en vooral afhankelijk van het microklimaat in het gewas en de hoeveelheid sporen van de bladschimmels in de grond.
Bladschimmels treden op bij een gunstig microklimaat wat makkelijk ontstaat in een gesloten gewas, schrijft IRS. In alle rassen wordt de schadedrempel bereikt als de eerste plekjes in een perceel worden waargenomen. Om schade door bladschimmels te voorkomen, is dan een fungicidebespuiting nodig. Volgens het IRS kunnen bietentelers het beste het gewas inspecteren op bladschimmels op wisselende gedeelten van het perceel waar de bieten relatief lang nat blijven.
Bemesting
Verder is het volgens het bieteninstituut belangrijk om rondom de gewassluiting na te gaan of er moet worden bemest om gebreken in een later stadium voor te zijn. Al is het niet altijd rendabel om preventief te bemesten. Door de neerslag van de laatste tijd is de vochtvoorziening op de meeste plaatsen hersteld en is een nutriëntengebrek door droogte niet aan de orde.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 320FC Frontmaaier
2015, P.O.A.
-
781
Gebruikt, € 4.000
-
Honda HF2417HB
2014, P.O.A.
-
Claas VOLTO 870
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %