Gemiddelde zaaidatum suikerbieten 1 april
De gemiddelde zaaidatum van suikerbieten voor seizoen 2022 ligt op 1 april. Dat is ruim een week eerder dan het vijfjarig gemiddelde, meldt Cosun Beet Company. Wel zorgt vooral korstvorming in noordelijke kleigebieden voor opkomstproblemen.
De gemiddelde zaaidatum lag vorig jaar landelijk op 6 april. Dit voorjaar waren vooral telers in het Zuidwesten vroeg met zaaien: op de Zeeuwse eilanden en in Zeeuws-Vlaanderen noteerde de gemiddelde zaaidatum respectievelijk 24 en 26 maart.
Akkerbouwers op de noordelijke zand-, dal- en veengronden waren later met een gemiddelde zaaidatum van 7 april. Dat had vooral te maken met de natte omstandigheden in dat gebied eind maart en begin april.
Korstvorming
Telers in de noordelijke kleigebieden hebben te maken met opkomstproblemen door korstvorming. Die zit vooral de bietenplantjes in de weg die vlak voor de neerslag van begin april zijn gezaaid. Neerslaghoeveelheden tot 50 millimeter in combinatie met schraal weer zorgen voor een hardnekkige korst.
Uit cijfers van Cosun van begin deze week blijkt dat landelijk in totaal 1.650 hectare is overgezaaid. Hiervan is 1.000 hectare overgezaaid in de noordelijke kleigebieden door korstvorming. Ook Oost-Brabant en de Noordoostpolder dragen met respectievelijk 279 en 251 hectare voor een groot deel bij aan het totaal. Naast korstvorming is vorstschade een andere belangrijke reden voor overzaai.
Verder meldt de bietenfabrikant dat medewerkers van Cosun en Delphy wekelijks op circa 125 percelen de aantallen groene luizen, overige plaaginsecten en natuurlijke vijanden tellen. De resultaten daarvan zijn te volgen via de website van bieteninstituut IRS.
Schadedrempels overschreden
De eerste schadedrempels voor groene luizen zijn vorige week in Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland al overschreden. Alle bietentelers in deze regio's hebben een waarschuwing ontvangen om op de eigen bietenpercelen te gaan tellen en indien nodig een bespuiting uit te voeren.
Een waarschuwing voor Walcheren, Noord-Beveland, Tholen/St. Philipsland, Voorne-Putten, Hoeksche Waard/IJsselmonde, Eiland van Dordrecht, Noord-Brabant, Noord-Limburg en Bommelerwaard/Betuwe volgde donderdag vanwege het overschrijden van schadedrempels.
IRS toont in onderstaande instructievideo aandachtspunten bij het waarnemen van bladluizen. De insectenwijzer kan telers helpen bij het herkennen van schadelijke insecten en natuurlijke vijanden. Volgens Cosun is de schade door bodeminsecten dit jaar nog beperkt. Cosun participeert in de publiek-private samenwerking 'grondige aanpak bodeminsecten' en werkt zo mee aan oplossingen voor bodemplagen als ritnaalden, emelten, springstaarten en wortelduizendpoten.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (LH) #25121
Gebruikt, P.O.A.
-
Trioliet SOLOMIX 2 2000 ZK
Nieuw, P.O.A.
-
Case IH LUXXUM 100
2017, P.O.A.
-
Pottinger Jumbo 8010L
2016, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %