Nanobubbles leiden tot verminderde bodemverdichting
Het gebruik van nanobubbles in de teelt van blauwe bessen leidt tot ruim 20 procent minder bodemverdichting en betere doordringing van het irrigatiewater in de bodem. Dat blijkt uit een praktijkproef op het Chileense bedrijf Giddings Fruit.
Giddings zocht naar een duurzame oplossing om grondgebonden teeltomstandigheden en efficiëntie van irrigatiewater te verbeteren voor het teeltbedrijf met blauwe bessen. Samen met Moleaer, een Amerikaans nanobubble-technologiebedrijf, en Kapicua, een Chileense agritechdistributeur, deed het is een praktijkproef met nanobubbles uitgevoerd. Deze met gas gevulde holtes in water zijn 2.500 keer kleiner dan een korrel zout.
De relatief nieuwe nanobubble-technologie zorgt door zuurstofverrijking van het irrigatiewater voor een betere waterkwaliteit. Dat leidt op zijn beurt weer tot een gezondere wortelzone van de plant en een betere kwaliteit en productie van gewassen. Gezonde wortels bevorderen een gezonde plantengroei, waardoor planten beter kunnen omgaan met omgevingsstress. Nanobubbles maken betere infiltratie van water in het bodemprofiel mogelijk, wat zorgt voor meer efficiëntie in de watergift.
Meer rendement
Tijdens de tien maanden durende proef zag Giddings een vermindering in bodemverdichting van 20 procent, vergeleken met de controlegroep. 32 procent in de eerste en 24 procent in de tweede ronde. Vermindering in bodemverdichting droeg direct bij aan een ruimere beschikbaarheid van water en voedingsstoffen voor de wortels. Dat leidde tot een verbetering van 17 procent in het vruchtkaliber en een toename van 13 procent in de groei van nieuwe scheuten, vergeleken met de controlegroep.
'Deze resultaten leidden tot een interessant rendement', zegt oprichter en verkoopmanager Benjamin Labbe van Kapicua in een reactie op de praktijkproef. 'De vermindering in bodemverdichting had een significante impact op de algehele prestaties van het gewas. Dat bleek uit de groei van nieuwe scheuten en bodemactiviteit van nuttige microben. Dit gaf een hogere productie en een hoger vruchtkaliber.'
Telen in de vollegrond kan een uitdaging zijn, vooral in regio’s met cyclische droogte en een suboptimale bodemgesteldheid. Slechte bodemstructuur en microbiologie dragen bij aan verminderde wortel- en plantgezondheid door slechtere wateropname, infiltratie en beschikbaarheid van voedingsstoffen. Het verbeteren van de bodemstructuur is gewoonlijk een proces van jaren dat de winstgevendheid van het bedrijf kan beïnvloeden.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Husqvarna - R216
2019, € 2.976
-
John Deere Tractor 6120M (ZOB) #31386
Gebruikt, P.O.A.
-
Hekamp 9 TANDS
1994, € 700
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z315E (WD) #28857
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %