WUR-onderzoeker: weidegang remt ammoniak en methaan
Weidegang kan een bijdrage leveren aan de reductie van ammoniak en methaan. Dat meldt WUR-onderzoeker Cindy Klootwijk van Wageningen Livestock Research. Belangrijk daarbij is de juiste graslandstrategie. Die kan direct de voeding verbeteren en zo de emissie van ammoniak en methaan verlagen.
Het was al langer bekend dat weidegang de ammoniakemissie verlaagt. Ammoniak komt namelijk vrij bij een reactie tussen urine en mest. Bij weidegang is de kans klein dat die twee bij elkaar komen. Uit de eerste onderzoeksresultaten van een beweidingsonderzoek blijkt dat deze aanpak de methaanuitstoot kan verminderen. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen Livestock Research op de Dairy Campus in Leeuwarden.
In twee proeven van elk drie perioden, in het voorjaar, de zomer en het najaar, zijn drie rantsoenen met elkaar vergeleken. Daarbij gaat het om 100 procent graskuil, 100 procent zomerstalvoedering en 100 procent weidegang. In een tweede proef is onderscheid gemaakt in kort en lang gras bij overdag weiden met 's nachts graskuil.
Vers gras voeren
Uit de onderzoeksresultaten van het eerste jaar blijkt dat melkveehouders methaanemissie kunnen verminderen door te sturen op weidegang, groeistadium, kwaliteit van gras en seizoen. Dag en nacht weiden en zomerstalvoedering kunnen leiden tot lagere methaanemissie in vergelijking met graskuil, geeft Klootwijk aan.
Tijdens het onderzoek was bij volledige weidegang de methaanemissie 10 tot 30 procent lager dan bij het voeren van graskuil. Dat was bij volledige zomerstalvoedering 0 tot 20 procent. Het exacte verschil was afhankelijk van het seizoen en de groeiomstandigheden van het verse gras en de kwaliteit van de graskuil. Met name in het voorjaar, op jong gras, zijn de verschillen met graskuil het grootst.
Kort gras
Een lagere methaanemissie is ook afhankelijk van het groeistadium. Er werd namelijk een lagere methaanemissie bij kort gras met een korte groeiduur gevonden dan bij relatief lang gras met een langere groeiduur. De emissie voor kort gras was zo'n 10 procent lager vergeleken met lang gras in het voorjaar. Dan is de vers graskwaliteit het hoogst, weet Klootwijk.
Het onderzoek toont kansen om de bestaande modellen, waaronder de KringloopWijzer, voor de berekening van methaanemissie bij vers gras te verbeteren. De gemeten methaanemissie voor vers gras was lager dan voorspeld met behulp van de KringloopWijzer-rekenregels.
Om dit beter te kunnen verklaren, wordt de komende jaren verder onderzocht hoe een koe vers gras precies afbreekt. Daarbij worden de effecten van gras en weidegang op methaanemissie ook alvast doorgerekend op praktijkbedrijven.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt 309 CA
1998, P.O.A.
-
Iseki SIAL 5
Gebruikt, € 4.750
-
Ziegler DRS 715 TWIN
2008, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6250R (MD) #63019
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %