5 vragen over themadagen over kringlooplandbouw

AgroProeftuin de Peel is een samenwerking van ondernemers, onderwijs en overheid die vernieuwing van de agrarische sector stimuleert met financiële en organisatorische steun voor projecten en met 35 hectare, waar ondernemers hun ideeën of innovaties kunnen uitproberen.

5+vragen+over+themadagen+over+kringlooplandbouw
© John Claessens

Waarom organiseert Agroproeftuin De Peel vier themadagen?

De themadagen hebben als doel om theorie en praktijk bij elkaar te brengen. Veel boeren zijn op zoek naar manieren om hun bedrijf rendabel en duurzaam voort te zetten. Ze zitten met vragen wat het beste past op hun bedrijf. Tijdens de themadagen vertellen specialisten daarover, onder andere van HAS Hogeschool, Wageningen University & Research, het Louis Bolk Instituut en het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw. Daarna is er een demonstratie of vertelt een collega over zijn aanpak.


Waarin zijn de themadagen anders dan andere bijeenkomsten?

Aan het eind van elke themadag gaan de deelnemers aan de slag met een item waarvoor ze zelf kansen zien voor hun eigen bedrijf of iets waar ze tegenaan lopen bij het verduurzamen van hun bedrijf. Na afloop zijn er vanuit AgroProeftuin de Peel mogelijkheden om initiatieven te ondersteunen met kennis, advies, subsidie of op de proeflocatie bij Odiliapeel.


Over welke thema's gaat het?

Deze hebben allemaal te maken met kringlooplandbouw, het centrale thema van AgroProeftuin De Peel. Kringlooplandbouw is in de visie van het ministerie van LNV een breed begrip. Het gaat bij de proeftuin om het verduurzamen met initiatieven die een verbetering opleveren voor bodem, water en/of lucht of die een positieve impact hebben op natuur, landschap of maatschappelijke waarden.

Doel is beweging creëren in het veld, op de bedrijven. Het gaat om stappen die boeren vanuit hun vakmanschap zelf willen zetten richting verduurzaming. De thema's van de dagen zijn: Het hele jaar groen met data & tech, Bodemverbetering, Eiwit voor veevoer van eigen bodem en Duurzaam verdienen.



Voor wie zijn de bijeenkomsten?

De belangrijkste doelgroep zijn boeren en loonwerkers in Noordoost-Brabant. De organisatie mikt op 25 deelnemers per bijeenkomst. Door de relatief kleine groepen is het mogelijk om actief met elkaar aan de slag te gaan met het ontwikkelen van een experiment of verbetering voor het eigen bedrijf.


Gaan de bijeenkomsten überhaupt wel door in deze coronatijd?

Dat hangt af van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Onder andere daarom is het belangrijk dat geïnteresseerden voor de bijeenkomsten zich vooraf opgeven. Dan krijgen ze bericht over een nieuwe datum als de bijeenkomst waar ze zich voor hebben opgegeven niet doorgaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer