Stichting ROL: 'Weerbare lelies leveren middelenbesparing op'
Stichting ROL doet samen met HLB al langere tijd onderzoek naar weerbare lelies. Door te kijken naar ziekteweerbaarheid bij verschillende leliecultivars, kan het middelengebruik worden verminderd. Ook kunnen veredelingsprogramma's worden opgestart.

Het onderzoek van stichting Regionaal Onderzoek Lelieteelt in Noord- en Oost-Nederland (ROL) naar de weerbaarheid van lelies tegen vuurinfecties is dit jaar in aangepaste vorm voortgezet.
De gekozen cultivars waren dit keer niet alleen gericht op het assortiment met de hoogste vuurresistenties, maar ook op de omvang van het geteelde areaal. Het onderzoek vindt plaats op diverse praktijkvelden in de regio.
Vijftien cultivars
Op het proefveld in het Drentse Vledder is een proef aangelegd met vijftien cultivars verdeeld over de soorten Oriëntals, OT's en LA-hybriden.
Dit maakt het voor telers mogelijk om gevoelige soorten en minder gevoelige soorten bij elkaar te zetten en daar de vuurbestrijding op aan te passen
Bij vijf LA-cultivars wordt het beslissingsondersteunende systeem toegepast, waarbij de vuurbespuiting wordt afgestemd op de lokale klimatologische omstandigheden en weersverwachting. Bij vijf OT- en vijf OR-cultivars wordt gekeken naar de gevolgen van het totaal achterwege laten van de vuurbespuiting.
Behandeld of onbehandeld
Uit de proeven blijkt dat bij de Oriëntals amper verschil is tussen behandeld of onbehandeld. Onbehandeld gaf soms zelfs een lichte opbrengstverbetering. Bij de LA-cultivars was de bolopbrengst lager bij onbehandeld. Een minder intensief spuitschema viel slecht uit.
Voorzitter Hans Kok van stichting ROL reageert hoopvol op de resultaten. 'Dit maakt het voor telers mogelijk om gevoelige soorten en minder gevoelige soorten bij elkaar te zetten en daar de vuurbestrijding op aan te passen. Dit kan een flinke middelenbesparing opleveren.'
Veredeling
Een vervolgstap in het onderzoek is veredeling. Door resistente eigenschappen van lelies te kruisen, kan een sterke lelie ontstaan.
Volgens Kok zou Crispr-Cas een doorbraak kunnen zijn in de veredeling van lelies. Alleen is dit door de Europese regels nog niet mogelijk, omdat Crispr-Cas nog onder genetische modificatie valt.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kubota M6060
2016, P.O.A.
-
Walker MT25I-32
2018, P.O.A.
-
Case IH PUMA 185 CVX STAGE V
2022, P.O.A.
-
Z665 Hydro
Gebruikt, € 2.000
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %