Melkprijs kan flink omhoog vanwege 'dubbele vraag'
De melkprijzen hebben nog niet geprofiteerd van de prijspiek op de grondstoffenmarkt. Dat kan binnenkort anders zijn. De handel verwacht dat er tijdelijk sprake zal zijn van een 'dubbele vraag' als de horeca- en toerismesectoren weer los mogen.
Die verwachting sprak zuivelanalist Klaas Johan Osinga van LTO Nederland vorige week uit tijdens een vergadering van het melkmarktobservatorium van de Europese Unie. Volgens Osinga zit een melkprijsverhoging er wel in, omdat deze prijzen meestal de internationale markt met enige vertraging volgen.
Vooralsnog voelen melkveehouders vooral de gestegen krachtvoerkosten. En de marges op de bedrijven staan onder druk. 'Er zijn voor producenten dus weinig prikkels om al meer te gaan melken', constateert Osinga. Maar dat kan volgens hem binnenkort anders zijn. 'De handel verwacht dat er tijdelijk sprake zal zijn van een 'dubbele vraag' als de horeca en toerisme weer los mogen. Bedrijven moeten dan voorraden inslaan. In combinatie met de spanning op grondstoffenmarkt en de gestegen olieprijzen, kunnen we dus meer turbulentie verwachten.'
Osinga vroeg op het melkmarktobservatorium wat er kan worden gedaan om de 'boom-bustcyclus' voor te zijn. 'Zuivelondernemingen geven aan dat er nog te weinig cash voorhanden is om boeren nu al een hogere melkprijs te betalen.'
Gezonde internationale vraag
De Europese melkproductie blijft op dit moment achter. Ook in Australië en Nieuw Zeeland is de productiegroei gematigd. Daartegenover staat een gezonde internationale vraag vanuit China, Mexico en het Verenigd Koninkrijk.
In Europa rapporteren de supermarkten een flinke groei van de verkoop van kaas, melk en boter. De lockdown heeft consumenten aangezet zichzelf te verwennen. Dit heeft de klap door het sluiten van de horeca en foodservice opgevangen.
De herhaalde verlenging van de lockdown geeft rare effecten. Een deel van de boter en room was al voorbestemd voor Pasen, maar moet plotseling een andere markt zoeken. Vandaar de recente schommelingen van de zuivelnoteringen.
Schrappen importtarieven
Tijdens de vergadering van het melkmarktobservatorium reageerde de zuivelhandel verheugd op het feit dat de Verenigde Staten de importtarieven op Europese kaas heeft geschrapt. 'De Europese Unie en de Verenigde Staten gaan proberen hun handelsconflict over vliegtuigsubsidies (Airbus en Boeing) uit te praten', legt Osinga uit.
Er is eveneens blijdschap over de zes maanden uitstel voor de verplichting om gezondheidsdocumenten te tonen bij Europese export naar het Verenigd Koninkrijk. De handel tussen de Europese Unie en de Britten is wel verminderd en de verwachting is niet dat het oude niveau binnenkort weer wordt gehaald. 'Er is sprake van blijvende schade', aldus Osinga.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fella TH 1100 Hydro
2008, € 3.000
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker 901 SM (HG) #26853
Gebruikt, € 8.500
-
John Deere Tractor 6155M (RL) #90164
Gebruikt, P.O.A.
-
Withag weidesleep 6 mtr hydro
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %