Pleidooi voor open wereldwijde voedselhandel
De ministers van Landbouw uit meer dan 70 landen dringen er bij regeringen op aan om de wereldvoedselhandel open te houden om de voedselvoorziening tijdens de coronapandemie veilig te stellen.
Met deze gezamenlijke oproep sloten de landbouwministers vrijdag de Global Forum for Food and Agriculture-conferentie in Berlijn af. Normaliter vindt het congres plaats tijdens de Grüne Woche, maar vanwege de coronamaatregelen ging deze voedselbeurs dit jaar niet door.
In een gezamenlijke slotverklaring riepen de landbouwministers op om exportbeperkingen op voedsel zoveel mogelijk te vermijden. ‘We zullen proberen de risico's voor de voedselzekerheid die worden veroorzaakt door maatregelen om covid-19 te bestrijden, tot een minimum te beperken door handel en markten open te houden en voedselvoorzieningsketens en distributie te laten functioneren’, aldus het communiqué.
Volgens de bewindslieden moeten noodmaatregelen die verband houden met de coronapandemie gericht, evenredig, transparant en tijdelijk van aard zijn en geen onnodige handelsbelemmeringen of verstoring van de mondiale voedselvoorzieningsketens opwerpen. Ook moeten de maatregelen in lijn zijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).
Niet genoeg landbouwgrond
De Duitse landbouwminister Julia Klöckner, die de conferentie voorzat, zei dat zo'n 40 landen niet genoeg landbouwgrond hebben om de eigen bevolking te voeden en zijn ze daarom afhankelijk van voedselimport. Zij riep daarom op om voedselhulpaankopen vrij te stellen van exportbeperkingen. Deze zijn door sommige landen ingevoerd om de eigen voorraden te beschermen tijdens de coronapandemie. ‘Hogere prijzen mogen niet worden betaald door de honger van mensen’, vindt Klöckner.
In Berlijn is ook gesproken over het ontstaan van de coronapandemie en de verantwoordelijkheid die de landbouw heeft bij het voorkomen van nieuwe ziekte-uitbraken. ‘In de afgelopen jaren was 70 procent van de nieuwe ziekten van dierlijke oorsprong’, zei Klöckner verwijzend naar epidemieën met het vogelgriep-, ebola- en het zikavrius. ‘Pandemische zoönosen zullen blijven toenemen als we niets doen.’
Successen bij antibiotica
De Duitse CDU-minister wijst daarbij op het belang van de internationale One Health-samenwerking bij de bestrijding van zoönosen. ‘Onze successen bij het minimaliseren van antibioticaresistentie laten zien hoe belangrijk deze aanpak is.’
Klöckner riep ook op tot de oprichting van een onafhankelijk zoönose-panel van deskundigen op internationaal niveau. Duitsland en Frankrijk hebben hiervoor al het initiatief genomen in samenwerking met de Wereldvoedselorganisatie (FAO), Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het VN-milieuprogramma (UNEP).
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kverneland Cultivator (geen schijveneg) Enduro (LH) #145291
Gebruikt, P.O.A.
-
Claas VOLTO 1320T
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 1640 (HA) #30442
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger Novacat 302 ED
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Directeur
KAVB - Hillegom
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Weer
-
Vrijdag14° / 9°10 %
-
Zaterdag13° / 7°5 %
-
Zondag12° / 1°5 %