Groningen mikt bij verduurzamen op agrarisch peloton
Provincie Groningen trekt de komende vier jaar via het Programma Duurzame Landbouw 6,2 miljoen euro uit om verduurzaming van het agrarisch peloton in de provincie te stimuleren.
In ruil verwacht de provincie dat van de Groningse boeren in 2024 onder andere minstens 10 procent een of meerdere eiwitgewassen teelt, dat de verwaarding daarvan van de grond is gekomen en dat 5 procent van het landbouwareaal biologisch wordt beheerd. Ook blijft verdere groei van de intensieve veehouderij in deze provincie niet toegestaan en komt er aanvullend op het rijksbeleid een Groningse Aanpak Stikstof. Daarin is ruimte voor regionale maatregelen en experimenten.
Belangrijke verandering ten opzichte van het vorige programma (2017-2020) is volgens landbouwgedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) dat behalve de voorlopers ook het peloton onder de boeren wordt gemotiveerd om stappen te zetten richting een natuurinclusieve kringlooplandbouw. 'Samen met de koplopers willen we dat gaan oppakken', aldus Staghouwer.
Uitdagingen
In de ogen van de provincie kent de land- en tuinbouw in Groningen een flink aantal uitdagingen om die verduurzaming te kunnen realiseren. Zoals behoud van het verdienvermogen, verbetering van de biodiversiteit, behoud van de bodemvruchtbaarheid en het klimaatbestendig maken van de bedrijven wat betreft droogte, waterbeschikbaarheid, verzilting en veenoxidatie.
Volgens Gedeputeerde Staten is er steun voor het programma, ook onder de vertegenwoordigers uit de agrarische sector. 'De sector zelf en andere relevante partijen zijn indirect betrokken geweest bij de totstandkoming van dit programma.' Gedeputeerde Staten verwijzen daarbij onder andere naar de Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw en het manifest 'Naar een rijk platteland', waar onder andere de agribusiness, LTO Noord en het Gronings Agrarisch Jongeren Kontakt (GrAJK) aan hebben meegewerkt.
Mooie vergezichten
Regiobestuurder Lammert Westerhuis van LTO Noord regio Noord is redelijk sceptisch over het programma. 'Het zijn mooie vergezichten die de provincie het liefst op korte termijn zou realiseren. Alsof de landbouw niet altijd al in transitie zou zijn.'
Volgens Westerhuis is het maar de vraag of alle verduurzamingen, bijvoorbeeld in de vorm van alternatieve gewassen, ook voor alle boeren en tuinders zijn weggelegd. 'Er moet wel een verdienmodel voor zijn. Gelukkig zegt de provincie het zelf ook.' Dat er geld voor vrij wordt gemaakt, is volgens Westerhuis mooi, maar ook betrekkelijk. 'Subsidies zijn maar tijdelijk.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 900MC vlindermaaier
2015, P.O.A.
-
onbekend stoppelploeg
Gebruikt, P.O.A.
-
Case IH PUMA 200 CVX DRIVE
Gebruikt, P.O.A.
-
Castle Garden XM140 HD
2020, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %