Flevoland staat extern salderen toe
Provincie Flevoland staat het extern salderen van stikstofrechten van agrarische bedrijven met dierrechten toe. Ook wordt het mogelijk om Flevolandse stikstofrechten te verleasen.
Na andere provincies is het ook in Flevoland mogelijk ongebruikte stikstofrechten voor andere economische activiteiten in te zetten. Gedeputeerde Staten hebben daarvoor een regeling opgesteld.
Gedeputeerde Staten zeggen tegemoet te komen aan de zorgen uit de landbouw dat andere economische sectoren op grote schaal agrarische rechten opkopen. Zo komt er een meldplicht, zodat het mogelijk wordt de voorgenomen transacties te monitoren. De regeling wordt over een jaar grondig geëvalueerd, beloven Gedeputeerde Staten.
Stikstofbelastend
Het verleasen van stikstofrechten is ingesteld om economische activiteiten die tijdelijk, bijvoorbeeld in de aanlegfase, stikstofbelastend zijn, toch mogelijk te maken. De rechten verdwijnen op deze manier ook niet permanent uit de agrarische sector.
In principe kan een Flevolandse ondernemer ook extern salderen met een activiteit buiten Flevoland. Dat betekent dat een buurprovincie dan daar een vergunning moet intrekken. Om regionale stikstofprogramma's niet te verstoren, gebeurt dit interprovinciaal salderen in goed overleg, verzekeren Gedeputeerde Staten. Ook kunnen provincies zones aanwijzen waar salderen in verband met zo'n gebiedsproces niet mogelijk is.
Stikstofcollectief
Veehouderijbestuurder Marijn van Aart van LTO Noord Flevoland zegt in een reactie dat het Flevolands Agrarisch Stikstofcollectief, dat alle agrarische belangen verenigt, tegen extern salderen blijft. 'Eerst moet de overheid de agrarische bedrijven legaliseren die hun stikstofuitstoot hebben gemeld in het kader van het PAS (Programma Aanpak Stikstof). Dat hebben we onlangs in een gesprek met de provincie nogmaals naar voren gebracht. Die zegt daar geen boodschap aan te hebben.'
Het Flevolands Agrarisch Stikstofcollectief vindt het monitoringsysteem waar provincie Flevoland naar verwijst, bovendien veel te vrijblijvend. 'Je kunt een transactie melden en daar blijft het dan bij', stelt Van Aart vast.
Weglekken
Ook wat er gebeurt bij verplaatsing van die stikstofrechten, is volgens Van Aart nog ongewis. 'Er kunnen in principe stikstofrechten weglekken als ze overgaan op een ander natuurgebied. Het monitoringssysteem dat dit moet volgen, is niet eerder actief dan in januari.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
New Holland T5.120 AutoCommand
2020, P.O.A.
-
Kubota M110GX
2014, € 38.000
-
Pottinger schudder HIT 10.11T
2013, P.O.A.
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (MM) #28779
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %