Welzijnschecks helpen boeren anders naar varkens te kijken

Sinds half juni zijn op www.welzijnscheckvarkens.nl welzijnschecks beschikbaar voor zuigende biggen, gespeende biggen, vleesvarkens en opfokzeugen. Die brengen de risico's op welzijnsproblemen op het bedrijf per diercategorie in beeld.

Welzijnschecks+helpen+boeren+anders+naar+varkens+te+kijken
© Varkens.nl

Wat is het doel van de welzijnschecks?

Bewustwording. Elke welzijnscheck valt uiteen in zeven deelgebieden: voeding, huisvesting, klimaat, hokverrijking, hygiëne, diergezondheid en informatie over de dieren zelf.

De welzijnscheck moet een varkenshouder helpen door een andere bril te kijken naar varkens en hun gedrag. Het is een managementtool om de gezondheid en het welzijn van varkens te verbeteren


Hoe helpen de welzijnschecks daarbij?

Bijtgedrag, bijvoorbeeld, is een multifactorieel probleem. In de checks komen daarom alle mogelijke dier- en niet-diergebonden indicatoren aan bod. De vragenlijsten zijn ontwikkeld door experts van Wageningen University & Research in samenwerking met varkenshouders, dierenartsen en voerspecialisten.

Om de vragen te kunnen beantwoorden, moet de varkenshouder in de stal de situatie beoordelen met groen, oranje of rood. Het advies is de checks samen met de dierenarts en voeradviseur in te vullen. Er kan dan gebruik worden gemaakt van elkaars kennis en dat biedt de mogelijkheid om te sparren.


Per wanneer worden de checks van kracht?

Per 1 juli worden de welzijnschecks opgenomen binnen de IKB's. Voor 31 december moeten de eerste versies zijn ingevuld. Varkenshouders kunnen die bewaren bij hun administratie.

De welzijnschecks zijn niet statisch. Het advies is die minimaal eens per jaar in te vullen en stapsgewijs verbeteringen door te voeren. De accenten kunnen daardoor ieder jaar net iets anders liggen.

Met de ingevulde welzijnscheck als leidraad kan een varkenshouder eventueel ook ervaring op doen met het houden van tomen met intacte staarten.


4Wat is de winst van de welzijnschecks?

Varkenshouders krijgen meer inzicht in en kennis over het welzijn en de gezondheid van hun varkens. De POV noemt dat een voorwaarde om de risico's op bijtgedrag te beperken. Een gezond en tevreden dier is de basis voor de beste resultaten. De snelheid waarmee verbeteringen worden doorgevoerd, bepaalt de varkenshouder zelf. Hij heeft de regie over zijn eigen route.


Bijvoorbeeld om te stoppen met couperen?

Klopt. Routinematig couperen is sinds 2003 officieel verboden. In 2016 kregen de EU-lidstaten de opdracht actief toe te werken naar een stop op het knippen van staartjes. In 2019 legden de sector en minister Carola Schouten van LNV in het Actieprogramma Vitalisering Varkenshouderij vast dat routinematig couperen in 2030 moet zijn beëindigd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer