Rabobank: impact Afrikaanse varkenspest groter dan corona
De varkensvleesketen raakte door de coronacrisis weliswaar verstoord en dat had gevolgen voor de biggen- en vleesprijs. Maar de impact van Afrikaanse varkenspest in China is groter, stelt René Veldman van Rabobank.
De varkensvleesketen is door covid-19 ernstig verstoord en de gevolgen daarvan zijn merkbaar in de prijs. Bij de biggen was sprake van meer dan een halvering daarvan. En de prijs van karkassen ging met 24 procent onderuit.
Veldman verwacht dat de bodem is bereikt. Hij schetste dat woensdagavond tijdens een webinar over de gevolgen van covid-19 dat Rabobank organiseerde samen met Producenten Organisatie Varkenshouderij en Vion.
Krimp in Eurozone van 9,3 procent
Rabobank voorziet als gevolg van covid-19 in de Eurozone een economische krimp van 9,3 procent. De verwachting is dat die in Nederland beperkt blijft tot 5,7 procent. Dat dit gevolgen zal hebben voor de prijs van varkensvlees, staat voor Veldman vast. Over de mate waarin, kan de sectormanager Varkens nog geen uitspraken doen. Datzelfde geldt voor een eventuele tweede coronagolf. Daarvoor geldt dat hoe langer de lockdown dan aanhoudt, des te groter de impact zal zijn.
Als gevolg van Afrikaanse varkenspest daalde de mondiale varkensvleesproductie tussen 2018 en 2020 met een kleine 20 miljoen ton. Veldman rekent ermee dat in 2020 de Europese productie en die in de Verenigde Staten gelijk blijft. Die in Zuid-Amerika zal 3 procent groeien. Door het grote vleestekort in China laat de import van varkensvlees, maar ook die van rund- en kippenvlees, sinds januari een fors stijgende lijn zien.
Nederland heeft daarin met 6 à 7 procent een vrij constant aandeel, schetst Veldman. De prijzen liggen daardoor in de eerste 25 weken van 2020 0,25 cent per kilo geslacht gewicht boven het niveau van 2019. Rabobank verwacht dat het zeker drie tot vijf jaar kost voor de varkensvleesproductie in China weer op peil is. Het herstel van de Chinese varkenshouderij zal gepaard gaan met een structuurverandering, waarbij het aantal backyard-bedrijven terug zal lopen naar een kwart of nog minder.
Bedrijven robuuster
De goede opbrengsten vanaf najaar 2019 gebruiken varkenshouders met name om hun financieringslast te verkleinen. Afgelopen maanden zag Rabobank het gemiddelde financieringsniveau daarbij dalen met 6 procent. 'Bedrijven leggen financiële buffers aan. Ze zijn robuuster geworden', constateert Veldman. Het investeringsniveau lag daardoor iets lager en betrof met name verduurzaming.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
New Holland T5.140 Dynamic Command
2023, P.O.A.
-
Pottinger schudder HIT V 11100
2023, P.O.A.
-
Kuhn GA 9531+
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere - 6120M CQ
2020, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %