Nederlandse sierteeltsector dreigt om te vallen
De Nederlandse sierteeltsector wordt ongekend hard getroffen door de coronacrisis. Zonder noodkredieten van overheid en banken zullen veel bedrijven binnen enkele weken failliet gaan, schetst algemeen directeur Steven van Schilfgaarde van Royal FloraHolland.
Door het wegvallen van vraag is er op de veilingen van Royal FloraHolland niet alleen sprake van zeer lage prijzen, maar ook van ongekende doordraai van kwalitatief hoogwaardige producten. In week 11 daalden de klokprijzen tot minus 50 procent, waar de veiling zelf eerst nog schermde met 25 procent.
Dit is in de historie van de meer dan honderdjarige coöperatie nog nooit in deze omvang gebeurd. Het voortbestaan van veel bedrijven, zowel kwekers als handelsbedrijven, staat op het spel. 'De marktsituatie is dramatisch', stelt Van Schilfgaarde.
Vernietigd
De afgelopen twee weken lagen de prijzen tot 50 procent lager dan normaal. Vrijdag is 20 procent van de aanvoer vernietigd, omdat er geen kopers voor waren. De verwachtingen voor de komende weken zijn nog slechter.
De gebruikelijke omzet in deze periode is 150 tot 200 miljoen euro per week. Deze crisis komt op het slechtst denkbare moment
'Dit is normaal gesproken de piekperiode voor de sierteelt in de aanloop naar Moederdag in verschillende landen. De gebruikelijke omzet in deze periode is 150 tot 200 miljoen euro per week. Deze crisis komt op het slechtst denkbare moment', duidt de algemeen directeur van Royal FloraHolland.
Kwekers vrezen ODE-verhoging
Over minder dan twee weken valt ook de verhoogde energierekening met ODE-heffing op de mat bij kwekers. 'Ze komen dan acuut in de betalingsproblemen. Zonder noodkredieten van overheid en banken en andere vormen van financiële ondersteuning vallen kerngezonde bedrijven straks bij bosjes om.'
De directie van de grootste coöperatie van Nederland roept op tot directe actie: 'Branchebreed pleiten wij voor actie, voordat het te laat is. Het is echt een paar minuten voor twaalf.' Sierteelt is de derde exportsector van Nederland. Naast mainports Schiphol en de Rotterdamse haven is Nederland de internationale draaischijf voor sierteelt. Nederland zorgt voor 35 procent van de wereldwijde export.'
Export in stand houden
De export van bloemen en planten bedraagt 6,2 miljard euro. In de sierteelt en daaraan gerelateerde dienstverleners werken 150.000 mensen. De sierteelt neemt een unieke positie in omdat het gaat om dagverse producten. Bloemen kunnen niet worden bewaard om later op de markt te brengen.
Royal FloraHolland pleit ervoor om de export van sierteelt zo lang mogelijk is in stand te houden. De sector drijft op de export van bloemen en planten. Die bedraagt 6,2 miljard euro op een totaal omzet van 7 miljard euro.
Als de export wegvalt, betekent dit als steun uitblijft, het einde voor veel sierteeltbedrijven. Royal FloraHolland als coöperatie van kwekers zet volgens Van Schilfgaarde alles op alles om kwekers en handelsbedrijven te ondersteunen, 'Maar de sector heeft niet de middelen om deze crisis het hoofd te bieden.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga - Park Pro 25 4WD
2013, P.O.A.
-
Massey Ferguson Tractor 6718S Dyna-VT trekker (ZND) #31538
Gebruikt, P.O.A.
-
T6.180 DC StageV
Gebruikt, € 144.900
-
John Deere - 6170M AQ FH
2016, € 78.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag13° / 13°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %