Kampioenspaarden komen uit Limburg
Als kleine Limburgse multinational gaat Animal Embryo Centre Diergaerderhof in Maria-Hoop op termijn flink uitbreiden. De topspringpaarden die het bedrijf voorbrengt gaan werkelijk de hele wereld over.
Op dit moment zit Animal Embryo Centre Diergaerderhof in een overgangsfase, aangezien Mariëlle (28) en Twan (36) Vullers het bedrijf aan het overnemen zijn van hun vader Ton (63) en moeder Fieke (63) Vullers.
Twan neemt de agrarische en financiële kant op zich. Mariëlle gaat de veterinair technische kant van Diergaerderhof besturen. Ruud Vullers (33), derde kind van Ton en Fieke, zal zijdelings zijn bijdrage leveren, naast zijn werk bij Provimi.
Vader Ton is van boerenkomaf en komt van een gemengd bedrijf, voornamelijk melkvee, dat naast het huidige Animal Embryo Centre Diergaerderhof ligt. In 1983 verkocht hij het ouderlijk bedrijf en bouwde een modern melkveebedrijf. In 1998 werd het idee opgevat een bedrijf te starten voor embryotransplantatie bij paarden en koeien.
We willen nieuwe technieken ontwikkelen om bij de besten van de wereld te blijven horen
Sterk groeiende vraag
'Om rendabel te blijven, moest óf schaalvergroting van het melkveebedrijf plaatsvinden, óf een tweede bedrijfstak gestart worden', zegt Ton Vullers. In 2002 werden de eerste veulens geboren. Daarna groeide de vraag naar deze nieuwe voortplantingstechniek sterk, vooral voor de paarden.
In 2005 werd de focus gelegd op de paarden en werd de melkveetak afgebouwd. In 2008 ontstond het idee om in-vitrotechnieken bij paarden te ontwikkelen. In 2015 werden de eerste veulens geboren.
Ton Vullers heeft jarenlang voortplantings- en geneticacongressen bezocht. 'Zo ben ik onlangs nog naar een congres in Colombia geweest van de Universiteit van Bogota. Je moet in ons vak altijd je kennis op peil houden en blijven leren. Ik ga overigens alleen naar dit soort congressen voor kennisvermeerdering, niet om klanten te werven.'
Bedrijfsuitbreiding
In 2008 werd de boerderij aan de overkant van de straat gekocht door de familie. Daar werd een speciale ivf-afdeling gebouwd. 'Hier worden de technieken OPU (Ovum Pick Up) en ICSI (Intra Cytoplasmaire Sperma Injectie) uitgevoerd, wat in de volksmond ivf wordt genoemd', zegt Mariëlle Vullers.
'Bij embryotransplantatie en ivf bij merries vindt er geen superovulatie plaats. Een paard kun je namelijk niet superovuleren, zoals bijvoorbeeld wel bij runderen het geval is. Je kunt bij een merrie per spoeling maximaal een tot twee embryo's halen.'
Mariëlle Vullers studeerde Diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. Zij is een van de dierenartsen van het vierkoppige internationale dierenartsenteam die bij Diergaerderhof de medische handelingen bij de paarden uitvoert.
Samenwerkingen
Om van elkaar te kunnen leren, werkt Diergaerderhof onder meer samen met de Universiteit Maastricht, onder leiding van John Dumoulin, hoofd van het ivf-laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. 'Ook werken we samen met de Universiteit van Bern in Zwitserland, de Universiteit van Bogota in Colombia, de Universiteit van Gent in België en dierenarts Daniel Jou uit het Canadese Toronto', vertelt de dierenarts.
De gewonnen en geproduceerde embryo's worden voornamelijk in Franse draagmoeders gezet. De drachtige draagmoeders worden vaak al voor de geboorte van een veulen verkocht. De vraag naar topgenetica, van embryo tot paard, is zeer groot. Drachtigheden, veulens en volwassen paarden worden wereldwijd via veilingen aangeboden, van Sharjah (onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten) tot aan het Amerikaanse Miami.
Het grootste hippische evenement ter wereld is CHIO Aachen in Duitsland. Hier zijn veel toppers die gerelateerd zijn aan Diergaerderhof te zien. 'Zo staat de volle zus van Olympisch kampioen 2016 Big Star, Telysette, hier voor het uitvoeren van een embryotransplantatie', zegt Ton Vullers.
Topmerries
'De reeds overleden moeder van de succesvolle hengst Taloubet Z is ook jaren bij ons geweest en heeft tientallen veulens geproduceerd via embryotransplantatie.' Een andere topmerrie met veulen dat momenteel in de stallen staat, is Hole in one. De vader van deze merrie met een Nederlandse eigenaar is Olympisch kampioen geworden.
Over waarom Diergaerderhof in Maria-Hoop zit, zijn zowel Ton, Mariëlle als Twan Vullers duidelijk. 'In deze omgeving heb je een zeer hoge paardendichtheid en een goede infrastructuur. Er zijn maar liefst zes vliegvelden in de nabije omgeving. Ook zitten we vlakbij CHIO Aachen, Belgische Stoeterij Zangersheide en de Peelbergen, begrippen in de paardenwereld', laat Ton Vullers weten.
Wat de toekomst betreft wil Diergaerderhof op termijn uitbreiden, zowel qua omvang als nieuwe technieken. Mariëlle Vullers: 'We willen nieuwe technieken ontwikkelen om bij de besten van de wereld te blijven horen. Verder wil ik wetenschappelijke publicaties gaan schrijven over onze technieken.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Case IH CS 110
2002, P.O.A.
-
Massey Ferguson 6480 Dyna-6
2006, P.O.A.
-
Overige Tractor OVERIGE TRACTOREN (LH) #162198
Gebruikt, € 6.000
-
Massey Ferguson 7722-S
2019, € 87.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %