Boeren midden tussen de burgers
Voor het Plattelandsdocument dompelt Nieuwe Oogst zich een dag onder in een boerengemeenschap. Dit keer gingen we naar het Brabantse Liessel. Daar spraken we met een geitenhouder en burgers over de geitenstop, geuroverlast en de potentiële gezondheidsrisico's van het wonen naast een geitenbedrijf.
De geitenhouderij ligt onder een vergrootglas. Geitenhouders Jos en Lea Keijzers uit het Brabantse Liessel zijn steeds meer rekening gaan houden met hun omgeving. Uit noodzaak, maar ook vanwege innerlijke motivatie. 'Je moet jezelf de vraag stellen: zou je je eigen buurman willen zijn?'
'Binnen een straal van 100 meter hebben we zeven buren', zegt Jos Keijzers tijdens een rondgang over het erf van zijn melkgeitenbedrijf in Liessel. Die zin vat precies samen waar het knelt. Wat je ook doet, je loopt altijd tegen grenzen aan.
Waterberging
Aan de rand van het erf ligt sinds kort een waterberging. Vijf bassins met op de oevers opgroeiende notenbomen, die in de toekomst vruchten moeten dragen. Ze zijn aangelegd met subsidie, want ze lossen een waterprobleem op, van hun eigen bedrijf en de buurt. Maar de directe buurman ziet de muggen en de bladeren al op zich af komen.
Wanneer doe je het goed? Daar is moeilijk achter te komen
In eerste instantie valt die drukte niet op, 500 meter van het dorp, langs de doorgaande weg. Maar dit is wat tegenwoordig de 'kernrandzone' heet, de overgang van dorpskern naar platteland. Er is ruimte en het is dicht bij het dorp; ideaal voor de ontwikkeling van bedrijvigheid en die zie je dan ook steeds toenemen. Maar niet meer direct de ideale plek voor een agrarisch bedrijf.
Lea Keijzers: 'Onze zoon heeft al duidelijk aangegeven: 'Als ik het bedrijf ooit overneem, wat hij overigens niet van plan is, dan zeker niet op deze locatie. We zitten veel te dicht bij de burgers.'
Ouderlijk bedrijf
Ruim dertig jaar geleden begonnen de ondernemers hier, op haar ouderlijk bedrijf. Een melkveehouderij met een te klein quotum. 'We verkochten het quotum en oriënteerden ons in het buitenland. Maar de conclusie was dat we toch niet voelden voor emigratie. Precies op dat moment kwam iemand met het idee: is geiten niet iets voor jullie?'
Jos Keijzers: 'Een paar honderd geiten was toen nog genoeg voor een kostwinning. Zeker toen we de vergunning van de buurman over konden nemen en door konden groeien naar vijfhonderd dieren. Even waren we op papier de grootste geitenhouderij van Nederland.'
De eerste jaren was het hard werken en weinig verdienen, de laatste jaren is dit gelukkig veranderd en zijn de ondernemers trots op hun bedrijf. De bronzen beeldjes van melkgeiten die de productiemijlpalen aangeven, staan prominent op de schouw.
Q-koorts breekpunt
Maar de wereld is veranderd, met een harde klap. 'Ik ben anders gaan denken over ons bedrijf. Het breekpunt is het Q-koortsdebacle', vertelt Jos Keijzers.
De frustratie over de falende overheidsaanpak – drachtige geiten geruimd, besmette dieren niet – vormde de ondernemer om tot een positieve inzet. Hij zat in de initiatiefgroep die de verbinding zocht tussen alle slachtoffers van de epidemie: patiënten en geitenhouders, maar ook andere betrokkenen.
Vergrootglas
Na de Q-koortsepidemie lagen de Liesselse geitenhouders onder een vergrootglas. Hun bedrijf bleef namelijk nog lange tijd besmet ondanks de ruiming. Daardoor werden ze op de nek gezeten door de regionale pers. Als gevolg daarvan kwamen er vragen in de gemeenteraad en dorpsraad, terwijl het gevaar juist was geweken door de verplichte jaarlijkse vaccinatie van de geiten.
De stemming in Noord-Brabant is sindsdien omgeslagen. Voorheen was het de meest boervriendelijke provincie, nu juist het tegenovergestelde. De stop op uitbreiding van geitenbedrijven begon hier.
Werkplezier
Niet alleen de buitenwereld is sterk veranderd, dat geldt ook voor hun eigen binnenwereld, zegt Jos Keijzers. 'Vroeger vond ik het voldoende om een vergunning te hebben. Ik heb echt een stap moeten zetten om meer rekening te houden met de omgeving en om te bedenken hoe je zelf plezier houdt in je werk.'
De ondernemers hebben bewust afgezien van opschaling en zijn daar nog steeds blij mee. Lea Keijzers: 'Je wordt gek gemaakt door banken, adviesbureaus en voerfirma's. En als boeren letten we op elkaar. Als je niet meegaat in de groei, hoor je er niet meer bij.'
Oplossing nodig
De geitenstop heeft als voordeel dat het als een soort quotering werkt en daardoor de prijzen op peil houdt. Maar er moet wel een oplossing komen voor ondernemers die erdoor in de knel komen, benadrukt Jos Keijzers.
De Liesselse geitenhouder is lid van het netwerk Goed Boeren, een groep ondernemers die nadenkt over duurzaamheid in alle opzichten.
Eyeopener
'Een echte eyeopener was een berekening voor een melkveebedrijf dat verdubbelde in aantal dieren en toch bleef hetzelfde bedrag beschikbaar voor privébestedingen. Waarom zou je dan groeien? We hebben een rare reflex in de landbouw. Als het slecht gaat, breiden we uit en als het goed gaat ook. Je hebt steeds het idee dat je mee moet in de ratrace, terwijl ik het juist gemakkelijker wil krijgen.'
In de loop van de tijd zijn de Brabantse geitenhouders steeds meer met de ogen van de buitenwereld naar hun bedrijf gaan kijken en proberen ze de overlast te beperken.
Mail naar buren
'Voordat we gaan uitmesten, sturen we de buren een mail. Soms mailen ze dan terug: 'Fijn dat je het even laat weten.' Maar ook een keer: 'Onze dochter is jarig en we krijgen veel bezoek.' Dan is het simpel om het even uit te stellen en je doet er mensen een groot plezier mee', vertelt Lea Keijzers.
Verder laten de ondernemers de bulkwagen niet meer 's morgens vroeg komen en steken ze veel geld in vliegen- en ongediertebestrijding. Ook hebben ze aandacht voor de natuurlijke aankleding rond het bedrijf.
Oplossen
Wat de buren ervan vinden? 'Vaak weten we niet hoe ze waarderen wat we doen. Je hoort het alleen als er iets mis is. We willen het wel graag weten en als er iets is, dan gaan we in conclaaf en proberen we het op te lossen', zegt Jos Keijzers.
'Zo kwam de overbuurman eens vragen wat we wilden doen met de ruimte in de vergunning: doorgroei naar meer dieren? We konden het goed uitleggen en verzekeren dat we eerder minder dan meer dieren willen', vertelt Lea Keijzers. Maar zulke vragen vergroten wel het gevoel dat er scherp op je wordt gelet. 'Wanneer doe je het goed? Daar is moeilijk achter te komen.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Volumebak 150 cm euro aansluiting
Gebruikt, € 985
-
Kverneland Cultivator (geen schijveneg) Enduro (HA) #24505
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GF10601TO
Gebruikt, P.O.A.
-
Jonsered FR 2213 MA
2020, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %