Belgische boer pioniert met biologische sojateelt
Winkelketen Colruyt Group, met winkels in België, Frankrijk en Luxemburg, pioniert samen met boer Simon Colembie uit Kruishoutem en de Brugse producent La vie est belle met lokaal geteelde, biologische soja.
De partners worden hierin bijgestaan door kennisinstellingen ILVO en Inagro, die het potentieel van Belgische sojateelt onderzoeken. De toekomst ziet er alvast veelbelovend uit. Zo oogstte Colembie dit jaar voor het eerst een hectare biologische soja, meteen goed voor zo'n 2,5 ton sojabonen.
Van het veld tot in de supermarkt zal de biologische soja van boer Colembie een heel kort traject doorlopen. Na de oogst in Kruishoutem gaan de sojabonen naar La vie est belle, een producent van vegetarische producten in Brugge. Zij verwerken ze in twee sojaburgers en twee sojaspreads.
La vie est belle is al jarenlang leverancier van Bio-Planet. De vier nieuwe producten zullen dan ook volgend jaar in de rekken van de bio-supermarkt van Colruyt Group liggen. Bij Colruyt Group werken ze continu aan het verduurzamen van de producten op vlak van gezondheid, milieu, dierenwelzijn en samenleving.
Leerproces
Johan Van Waes, wetenschappelijk directeur bij ILVO: 'Belgische soja is nog een leerproces. Het is zoeken en ontdekken wat werkt. Welke sojarassen groeien hier het best? Wanneer zaai je? Wanneer oogst je? Wat is het effect van stikstof-oxiderende bacteriën? Daarom hebben ook wij 1 hectare ingezaaid met twee verschillende sojarassen.'
Ook Inagro volgt de Belgische sojateelt op de voet. 'De sojaplanten hebben het bijzonder goed gedaan de afgelopen warme, droge zomer. Dit opent volgens ons zeker toekomstperspectieven', zegt Bram Vervisch, onderzoeker sojateelt bij Inagro.
Bodemkwaliteit
Naast soja teelt Colembie ook biologische tarwe, spelt, aardappelen, sperziebonen, korrelmais, grasklaver en voederbieten. 'Ik was meteen gewonnen voor Belgische soja omdat ik zo een extra gewas heb waarmee ik kan afwisselen op mijn veld. Dat komt niet alleen mijn inkomsten ten goede, maar ook de bodemkwaliteit.'
Landbouwgrond in België kampt vaak met verschraling doordat er altijd dezelfde gewassen op groeien. Soja haalt stikstof uit de lucht, en maakt de bodem zo net rijker. Bovendien moet de boer de grond daardoor ook minder bemesten.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Frontgewicht, staal - beton gewicht , 600, 800 ,1100 kilogram
Gebruikt, € 750
-
Volumebak 150 cm euro aansluiting
Gebruikt, € 985
-
John Deere Tractor 6250R (MD) #63019
Gebruikt, P.O.A.
-
Farmtrac Tractor, compact Overig (HG) #39432
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %