Veendamse boer mag ploegen zonder vergunning
Boeren in Veendam kunnen zonder vergunning ploegen en diepwoelen. Een archeologisch onderzoek is niet meer nodig.
Dat heeft gemeente Veendam besloten na een proef naar verstoring van de bodem. Boeren hebben dit onderzoek gedaan nadat de gemeente een dubbelbestemming archeologie op hun gronden wilde leggen.
Volgens de agrarische ondernemers is de bodem zodanig verstoord, dat er zich in ieder geval tot 70 centimeter onder het maaiveld geen intacte behoudenswaardige archeologische resten bevinden. Voor een groot deel van de percelen blijkt dat ook het geval te zijn.
Goed resultaat
Van bijna 60 procent van de 39 onderzochte percelen haalt Veendam de archeologische dubbelbestemming af. Op zo'n derde van de percelen gaat de dubbelbestemming er voor een (groot) deel van af.
Tientallen hectares worden zo afgevoerd van de kaart, stelt Jan Breimer van A=M Adviespraktijk die namens LTO Noord het onderzoek ontwikkelde. 'Een heel goed resultaat. En een belangrijke stap voor zowel de boeren als de gemeente.'
Resultaten
Aan het onderzoek deden negen boeren in Borgercompagnie, Wildervank en Ommelanderwijk mee. Zij groeven in totaal 77 putten. Ook bij Pekela hebben twee boeren onderzoek gedaan. Volgens Breimer zijn die resultaten nog beter dan de resultaten in Veendam.
Nog onduidelijk is of er een vervolgonderzoek komt op meerdere hectares in gemeente Veendam. Gemeente Veendam vraagt dan om vier putten per hectare. Dat vinden de boeren te veel. Zij moeten zelf voor de kosten opdraaien.
Steentijd
Dat hetzelfde type onderzoek nu wordt uitgerold naar andere gemeenten buiten de Veenkoloniën is volgens Breimer niet te verwachten. 'Dit onderzoek is juist geschikt voor de Veenkoloniën. In dit gebied gaat het vooral om vondsten uit de steentijd. En met bodemprofielputten kun je duidelijk zien of het bodemprofiel intact is', stelt hij.
LTO gaf vorig jaar in een brief naar de Raad van State al aan dat het archeologische beschermingsregime van gemeente Veendam is in strijd met een goede ruimtelijke ordening. 'Het gemeentebestuur heeft zich onvoldoende geïnformeerd over de archeologische situatie. Dat had de gemeente wel moeten doen.'
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6155R AP
2022, P.O.A.
-
Krone 1302-12T getrokken schudder
2006, P.O.A.
-
Ziegler DRS 715 TWIN
2008, P.O.A.
-
Kubota Voorwiel spatborden set M5
Gebruikt, € 450
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %