Koper betaalt meer voor tulp dan vorig jaar

Tulpen hebben in het broeiseizoen bij Royal FloraHolland meer opgebracht dan vorig jaar, met een middenprijs van 0,155 euro per steel.

Per steel betaalden kopers doorsnee 0,015 euro meer dit seizoen. In het seizoen 2015-2016 leverden tulpen gemiddeld 0,14 euro per steel op. Deze middenprijzen gelden voor de periode van begin december tot halverwege mei.

De aanvoer in het zojuist afgesloten seizoen was kleiner dan in het voorgaande jaar. Dat werkte mee aan de hogere prijzen. De statistieken van FloraHolland tonen een verkoop van 852,5 miljoen stuks. In het seizoen 2015-2016 brachten tulpentelers 918,7 miljoen bloemen voor de klok.

Vroege Pasen

Pasen viel dit jaar later dan in 2016, toen het eind maart werd gevierd. Een vroege Pasen beschouwt FloraHolland als nadelig omdat het een goede verdeling van de volumes over het seizoen bemoeilijkt. Na Pasen was er vorig jaar nog amper prijsherstel op de klok, omdat de retail toen nauwelijks bijkocht.

Dat prijsherstel was dit seizoen wel zichtbaar. De laagste prijzen noteerde FloraHolland in de weken 13 en 14 (paar weken voor Pasen). 'De prijsontwikkeling in die periode was onverwacht', aldus een woordvoerder van de bloemenveiling. Na Pasen trok de markt weer aan.

Koudere weer

Een sterk dalend aanbod en het koudere weer stonden borg voor betere prijzen in de laatste weken van het broeiseizoen. In 2016 was het weer in april warmer (waardoor de concurrentie van onder andere perkgoed groot was) en het aanbod groter.

Volgens productspecialisten van de bloemenveiling was het afgelopen tulpenseizoen over het algemeen goed voor de broeiers. 'Vraag en aanbod waren vrijwel het hele seizoen goed in evenwicht, waardoor de prijs nooit helemaal wegzakte.'

De middenprijzen bereikten een top in de aanloop naar Vrouwendag (0,205 euro per steel in week 8), terwijl in dat tijdsbestek ook de aanvoer het grootste was (64 miljoen stelen in week 9). Prijzen en aanvoer leefden ook op in de weken voor Valentijnsdag. De prijs maakte een laatste sprong in de week voorafgaand aan Moederdag.

In het begin van het seizoen had de markt te kampen met lichte tulpen. Dit euvel speelde ook in voorgaande jaren. De sector tracht te achterhalen hoe dit komt.

Kleuren

Dit seizoen hebben zich wat de kleur van de tulpen betreft nauwelijks ontwikkelingen voorgedaan. Rood, geel en roze blijven de hoofdkleuren. Hun inbreng in het totale palet daalt wel geleidelijk.

In Nederland zijn ongeveer vijfhonderd tulpenbroeiers. Het verloop is klein. Het totale areaal van broeitulpen in Nederland is de laatste jaren sterk uitgedijd en ligt op zo'n 9.200 hectare. De tendens per tulpengroep is wel verschillend: de broei van enkele tulpen maakt een opmars, terwijl het oppervlak van de dubbele tulp, parkiettulp, leliebloemige tulp en franjetulp een krimp vertoont.

Tulpenlanden

Behalve in Nederland vindt tulpenproductie plaats in de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland, Polen, Rusland, Scandinavië en Frankrijk. Globaal produceren deze landen een kwart van het aanbod. Deze tulpen zetten de telers vooral lokaal af.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 4°
    10 %
  • Zaterdag
    4° / 2°
    10 %
  • Zondag
    8° / 4°
    10 %
Meer weer