Een beetje vrije tijd is meer waard

Elke week is het een soort loterij hier. Wekelijks zijn zeventig geitenkazen net aan oud genoeg om te verkopen als jonge kaas. Het is onmogelijk om die te verdelen als er honderd kazen zijn besteld.

Een+beetje+vrije+tijd+is+meer+waard
© Dick van Doorn

Hoewel veel klanten begrip hebben voor de situatie, worden ze toch ongeduldig. Ook zij moeten weer aan hun klanten vertellen dat er even geen Killeen is. Ik heb al verschillende klanten gesproken die zelfs een beetje boos worden als ze niet krijgen wat ze hebben besteld.

Op het moment gaan de kaasproductie en de verkoop ongeveer gelijk op. Inmiddels zitten de tweehonderd geiten bijna op hun productiepiek. Dat betekent dat ik over zes weken de maximale hoeveelheid kaas heb om wekelijks te verkopen. Toch ziet het er niet naar uit dat ik straks kaas over heb die ik echt kan laten rijpen.

Mijn collega's in de kaaswereld ervaren ook een groei in vraag. De Ierse consumenten zijn de laatste jaren een stuk optimistischer en geven meer geld uit aan eten.

De oplossing is eenvoudig: melk aankopen en meer produceren. Maar groeien met de productie zien we niet zitten. De kaasmakerij zit tussen begin maart en eind oktober aan de maximale capaciteit, ook omdat we drie dagen in de week op contract schapenkaas maken voor een collega.

Arbeid is ook een probleem. Hoewel ik parttime personeel heb, doe ik het meeste kaasmaakwerk zelf, omdat ik de kwaliteit in de gaten wil houden. En niet onbelangrijk: meer geld verdienen is natuurlijk leuk, maar we hebben al genoeg te doen. Een beetje vrije tijd is meer waard. Wij zijn tevreden met het inkomen dat we hebben.

Dit voorjaar ben ik toch gaan denken. Onze ervaringen met de kaasverkoop staan in schril contrast met de ervaringen van collega-geitenhouders in Ierland. Momenteel is er weer een overschot aan geitenmelk.

Van verschillende mensen horen we dat de melkprijs voor het hele jaar nog maar 52 cent per kilo is, 18 cent minder dan ze gewend waren. De enige grote melkfabriek die geitenmelk verpakt, schijnt in de zomer zelfs melk weg te gooien.

Toen ik dat hoorde, heb ik een beslissing genomen die ik jarenlang heb uitgesteld. Ik koop nu wekelijks melk van een buurjongen. Hij melkt sinds twee jaar geiten.

Sinds het begin krijgt hij maar 52 cent per kilo. Ik betaal hem een betere prijs, de melkfabriek gooit minder melk weg en straks zijn mijn kaasklanten ook weer tevreden. Het extra inkomen wat ik hierdoor hopelijk verdien, maakt de belastingdienst ook weer blij. Ik houd het er maar op dat het een win-winsituatie is voor iedereen.

Marion Roeleveld heeft samen met haar vriend Haske Knippels een geitenbedrijf in Ballyshrule, Ierland. Ze melken tweehonderd geiten op 20 hectare grond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer