Veranderingen vereist om alle koeien te melken

Joke Rodenhuis woont met man Fred Ritsema en kinderen Robin (15), Meagan (11) en Austin (7) in Lakin in de Amerikaanse staat Kansas. Daar hebben ze een bedrijf met 3.200 melkkoeien en 2.800 stuks jongvee. Bij het bedrijf horen 1.300 hectare bouwland en een hooihandel, Lakin Hay Inc.

Veranderingen+vereist+om+alle+koeien+te+melken
© Archief

We hebben te maken met een luxeprobleem: het opfokprogramma is succesvol en de uitval van melkkoeien is lager dan gemiddeld met als gevolg dat er meer melkkoeien in de melkstal komen dan waarop we zijn ingesteld.

Het bedrijf is gebouwd om 2.500 koeien driemaal daags te melken. Zolang het mooi weer is en de koeien schoon zijn, kunnen we wel wat meer koeien erdoor drukken. Maar in de afgelopen maanden bereikten we de max: 2.800 koeien driemaal daags melken betekent stress. Vliegende melkers, melkprocedures die niet meer werden nageleefd en koeien die niet goed werden uitgemolken. Want hupsakee, er moest weer een nieuwe rij koeien worden aangesloten, anders kwamen we achter te liggen.

Tweemaal daags

Om dit probleem te verhelpen besloten we twee groepen koeien te maken die slechts tweemaal daags worden gemolken. De twee groepen werden drachtige koeien met een melkgift lager dan 30 kilo. Op deze manier gaan er 700 koeien per etmaal minder door de melkstal, terwijl we de melkprocedures kunnen verbeteren.

Spannend, want in theorie zou je 10 procent van de totale melkgift van een koe verliezen, als je een melking wegneemt. Het verschil tussen die 10 procent van 700 koeien en alle koeien beter (uit)melken. Behouden we daarmee dezelfde dagproductie? Gelukkig wel. Er was nagenoeg geen verschil meetbaar na deze veranderingen.

Rotatie

De rotatie van de verschillende groepen koeien was niet ideaal. Met drie diensten van acht uur zou de rotatie makkelijker voor het personeel zijn en met een regelmatiger tussentijd voor de koeien, als we nog een derde groep koeien tweemaal daags melken. 10 procent van nog 350 koeien verliezen, dat zou toch voelbaar zijn?

Maar Fred stond erop om de rotatie te verbeteren en vertrouwde erop dat de koeien toch in de lift zaten, nu al het nieuwe kuilvoer beter was gefermenteerd dat daardoor dezelfde dagproductie behouden. Ook zouden we ruimte creëren om er nog wat meer melkkoeien bij te drukken, mocht dat zo uitkomen in de toekomst. En ja hoor, binnen drie dagen verkochten we weer dezelfde hoeveelheid melk.

Celgetal

We hebben lang tegen deze verandering aangehikt. Maar ook met 'te veel' vee is het gelukkig mogelijk om goed werk te leveren en een goede kwaliteit melk te produceren. Het is weer bevredigend om in de melkstal te zijn. In de eerste helft van augustus was het gemiddelde celgetal 320.000, in de eerste helft van oktober 230.000 en de melkers zijn happy. Een verandering die we maanden geleden al hadden kunnen doorvoeren, denk ik dan. 'End good, all good', zegt Fred.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer