Geen toegevingen aan nertsensector

Geen extra vergoedingen voor nertsenhouders, maar op basis van het afgesproken beleid de rechter op andere gedachten brengen. Dat is de strategie van staatssecretaris Sharon Dijksma in de strijd om het verbod op de pelsdierenhouderij.

Ilona Lesscher, Jan van Liere en Pieter StokkermansRuim een week na de beslissing van de Haagse rechter dat het wettelijke verbod buiten werking moet worden gesteld, is het stof in Den Haag neergedaald. Politieke partijen die tegen de nertsenhouderij zijn, houden zich opmerkelijk rustig. Henk van Gerven, Kamerlid van de mede-indiener van de wet SP, laat weten vertrouwen te hebben in het hoger beroep dat de Staat aantekende.
‘De Wet verbod pelsdierenhouderij is aangenomen omdat deze niet meer past in onze normen en waarden. De Tweede Kamer en Eerste Kamer hebben zich hier duidelijk over uitgesproken en ik heb er alle vertrouwen in dat onze initiatiefwet in hoger beroep standhoudt’, aldus Van Gerven. Bij de andere indiener van de wet, de PvdA, wil niemand reageren.
Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren, die teleurgesteld reageerde op de uitspraak van de rechter, rekent erop dat in hoger beroep een andere beslissing zal vallen. ‘Gelukkig stelt de rechter het nertsenfokverbod zelf niet ter discussie, enkel het feit dat de schadevergoeding voor fokkers nog niet is uitgewerkt’, laat directeur Nicole van Gemert weten. ‘Ik heb er het volste vertrouwen in dat als de staatssecretaris de schadevergoeding beter regelt, de rechter in het hoger beroep de Nederlandse staat gelijk geeft.’ De Bont voor Dieren heeft Dijksma opgeroepen snel aan de slag te gaan met de uitwerking van de compensatie.

Fair balance

De staatssecretaris bereidt intussen het hoger beroep voor. Zij is het niet eens met de rechtbank dat de wet de ‘fair balance’ verstoort tussen het algemeen belang en het individuele belang van de pelsdierenhouders die door willen gaan met hun onderneming.
Deze week legde Dijksma de Kamer nog eens uit dat er drie redenen zijn waarom er wel sprake is van een faire behandeling. Het verbod op het houden van pelsdieren was al lange tijd voorzien; door de overgangstermijn van tien jaar kunnen ondernemers hun investeringen terugverdienen en bovendien worden flankerende maatregelen getroffen.
Dijksma lijkt niets te voelen voor extra vergoedingen. Wel herhaalt ze dat ze hard werkt aan de afgesproken vergoedingsregelingen die nog steeds niet rond zijn. Ze onderhandelt met de Europese Commissie over de subsidiëring van sloop- en ombouwkosten. Naar verwachting kan de definitieve regeling ‘eind van de zomer’ naar de Kamer.
Het ministerie van Economische Zaken heeft benadrukt dat het ook na de uitspraak van de rechter nog steeds verboden is om nieuwe bedrijven met pelsdieren op te starten of bestaande pelsdierenhouderijen uit te breiden. De buitenwerkingstelling van de wet is vorige week direct weer opgeschort als gevolg van het instellen van hoger beroep door de Staat.
De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) heeft de rechtbank gevraagd deze opschorting ongedaan te maken. De rechtbank moet hier echter nog een besluit over nemen.
‘Vooralsnog is de wet gewoon van kracht en zal de wet worden uitgevoerd en gehandhaafd’, benadrukt Dijksma.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 1°
    10 %
  • Zondag
    7° / 3°
    10 %
  • Maandag
    8° / 6°
    20 %
Meer weer