Alleen via merk hogere vleesprijs

Vlees is de laatste zeventig jaar alleen maar goedkoper geworden. De enige manier om een hogere prijs te realiseren is via een merk of vlees dat gemerkt is.

Ilona LesscherWat tot een paar jaar geleden maar amper bespreekbaar was, is zo langzaam aan doorgedrongen tot een grote groep varkenshouders: er moet wat veranderen. ‘Er is geen bedrijf dat je kunt runnen op een wekelijkse prijs’, zegt Michiel Herkemij, CEO van Vion.
Tijdens de jaarvergadering van de Pigture Group maandag brak Herkemij een lans voor concepten en prijsafspraken, bijvoorbeeld voor een termijn van zestien weken. ‘De enige manier voor een betere bedrijfsvoering is dat je naar langetermijnafspraken gaat. Een deel van je bedrijf moet je voortdurend opschalen in duurzaamheid.’
De CEO van Vion hoopt tweederde van zijn leveranciers mee te krijgen in het traject van concepten. Good Farming Star met 190 deelnemers is daarvan één. Herkemij signaleert hiervoor van boerenzijde een toenemende belangstelling. ‘Het laatste woord ligt bij de consument, maar ik weiger te geloven dat we de consument niet op een hogere prijs kunnen krijgen.’
Herkemij zat samen met Hans Verhoeven van Keten Duurzaam Varkensvlees en Jan-Willem Grievink van FoodService Instituut Nederland in een panel onder leiding van Janneke Janssens. Centraal thema was ‘De wensen van de consument en de gevolgen voor de varkenshouder’.

Drie deelmarkten

Jan-Willem Grievink denkt dat er in de retail drie deelmarkten zullen ontstaan: het topsegment met conceptvlees met een gezicht dat onderscheidend is op bepaalde kwaliteiten. Daarnaast ontstaat een middensegment voor vlees met een verhaal zoals Good Farming Star. En tot slot een kostprijssegment voor winkels als Aldi en Lidl.
Met die ontwikkeling is niks mis, geeft Grievink aan. Niet iedereen moet hetzelfde doen en hetzelfde verhaal vertellen. ‘Een consument moet kunnen kiezen.’ Smaak en beleving noemt Grievink belangrijke wapens in de strijd om de gunst van de consument. ‘Het authentieke komt terug. Een slager in een supermarkt is beleving die de consument graag wil’, vult Herkemij aan.
Hans Verhoeven: ‘Nederlandse boeren zijn de helden van de smaak.’ Maar waar het aan schort is consumentenvertrouwen. Om dat terug te winnen moet de varkenshouderijketen vooral meer en open communiceren. Als varkenshouder laten zien dat je trots op je product bent. Grievink: ‘Voed consumenten op met jullie echte verhaal.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 1°
    10 %
  • Zondag
    7° / 3°
    10 %
  • Maandag
    8° / 6°
    20 %
Meer weer