'Overheid blijft transitie naar weerbare teelten financieren'

De overheid blijft op de lange termijn de transitie naar weerbare en nagenoeg emissieloze teeltsystemen in de land- en tuinbouw financieren. Dat kondigde het ministerie van LVVN dinsdag aan op het slotsymposium van het LTO-programma 'Weerbaarheid in de praktijk'.

%27Overheid+blijft+transitie+naar+weerbare+teelten+financieren%27
© Rolf van Koppen

De overheid is van plan nieuwe publiek-private samenwerkingen (PPS)-projecten te starten in de Kennis- en Innovatie-agenda Landbouw, Water en Voedsel. Dit kan ook ten behoeve zijn van weerbare teelten. Dit om de afhankelijkheid van chemische gewasbescherming verder te verminderen. Dat meldde Susanne Sütterlin, manager gewasbescherming en fytosanitair bij het ministerie van LVVN op het slotsymposium in Den Bosch.

De overheid en de land- en tuinbouw streven naar weerbare en nagenoeg emissieloze teeltsystemen vanaf het jaar 2030. Het LTO-programma 'Weerbaarheid in de praktijk' dat van 2022 tot 2025 loopt met financiering van het ministerie van LVVN, helpt telers in alle sectoren met praktijkgerichte oplossingen op weg naar 2030. 'De ambitie is groot, maar oplossingen moeten wel haalbaar en betaalbaar zijn voor telers', benadrukt Sütterlin.

De LVVN-manager noemt het belang van onderzoek en innovatie om de ambitie te verwezenlijken. 'PPS-projecten zijn hiervoor bij uitstek geschikt. Het is goed dat de overheid op de lange termijn blijft financieren.' De besluitvorming hiervoor loopt volgens haar nog, maar zij roept sectoren en partijen wel alvast op om zich te melden voor projecten.


'Krimp middelenpakket zet door'

Op de vraag hoe LVVN aankijkt tegen de sectoren en gewasbescherming na 2030, antwoordt Sütterlin: 'Een gewas zul je altijd moeten beschermen. De vraag is alleen hoe je dat doet. Wij willen toe naar een systeemaanpak waarin je maatregelen neemt om je gewas te beschermen. Dat is noodzakelijk, want de krimp van het middelenpakket zet verder door.'

Nederland moet net als iedere andere lidstaat van de Europese Unie (EU) voldoen aan EU-regels voor bodem- en waterkwaliteit. 'De beoordeling wordt steeds strenger. Omdat we steeds meer meten aan de kwaliteit en ook vanwege zorgen van mensen', zegt de LVVN-manager. Daarbij verwijst ze naar rechtszaken rondom gewasbescherming. Op weg naar weerbare en nagenoeg emissieloze teeltsystemen liggen er volgens het ministerie van LVVN ook mogelijkheden voor veredeling en biotechnologie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    17° / 8°
    10 %
  • Dinsdag
    18° / 9°
    85 %
  • Woensdag
    17° / 10°
    55 %
Meer weer