Zuivel, wijn en bourbon verwijderd van EU-sanctielijst voor VS

De Europese Commissie heeft de lijst met Amerikaanse producten waarop ze extra tarieven wil heffen aangepast. Zuivel, wijn en bourbon staan er niet langer op. Deze eerste lijst met tegenheffingen is een reactie op de importtarieven van de Verenigde Staten (VS) op aluminium en staal.

Zuivel%2C+wijn+en+bourbon+verwijderd+van+EU%2Dsanctielijst+voor+VS
© Dirk Hol

De Amerikaanse importheffingen werden kort na het aantreden van president Donald Trump afgekondigd. Persbureau Reuters meldt op basis van een EU-document dat de Europese heffingen half mei ingaan. De goederen omvatten onder meer motorfietsen, diamanten, tandzijde, worstjes, noten en soja.

Met de aanpassingen aan de lijst komt de Europese Commissie tegemoet aan verzoeken van enkele lidstaten en boerenorganisaties. Frankrijk, Italië en Ierland vrezen de gevolgen van tegenheffingen voor hun omvangrijke wijnbouw of drankenindustrie.


1,6 miljard euro schade

Trump dreigde te reageren met heffingen van 200 procent op Europese dranken, wanneer de EU het voorgenomen tarief van 50 procent op Amerikaanse bourbon zou opleggen. De Franse vereniging van drankenexporteurs FEVS becijferde de schade voor de Europese producenten op 1,6 miljard euro, waarvan de helft voor rekening zou komen van de Fransen.

Boerenkoepel Copa-Cogeca en de organisatie van veevoerfabrikanten Fefac hebben ook gehoor gevonden bij de Europese Commissie. Zuivelproducten zijn van de EU-sanctielijst geschrapt. En de heffing op Amerikaanse soja gaat pas op 1 december in. Dit geeft bedrijven de tijd andere bronnen aan te boren. ABN Amro becijferde onlangs dat een zuivelheffing van 20 procent de export van Nederlandse kaas naar de VS met 44 miljoen euro zou doen slinken.

Op de heffing van 25 procent op alle Europese producten, die Trump op 1 april aangekondigde, komen voorlopig nog geen tegenheffingen. De Europese Commissie wil eerst met de Amerikaanse regering om de tafel om tot een handelsovereenkomst te komen. Ze houdt wel een pakket met naar verluidt tienduizend Amerikaanse producten achter de hand die eventueel extra worden belast.


De Europese inzet bij de onderhandelingen is een trans-Atlantische handelsdeal. EU-voorzitter Ursula von der Leyen en handelscommissaris Maros Sefcovic herhaalden maandag een eerder aanbod aan de VS: een wederzijds nultarief op auto's en industriële producten. Vanuit het Witte Huis is hierop nog niet gereageerd.

Handelsminister Reinette Klever (PVV) zei na afloop van de EU-handelsraad dat Nederland de koers van de commissie volledig steunt. 'De inzet is dat we de Amerikaanse tarieven naar beneden krijgen. Voor de Amerikanen is ook heel veel te winnen als ze met de EU blijven onderhandelen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer