Fase 1 richting PRRS-vrije varkenshouderij is al begonnen

Een PRRS-vrije varkenshouderij in 2040 is de nationale doelstelling. 'Om dat te bereiken, is het nodig dat alle varkenshouders dit jaar in beweging komen. De inzet van ketenpartners en erfbetreders is daarbij essentieel', stelt beleidsmedewerker Floortje Herder van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV).

Fase+1+richting+PRRS%2Dvrije+varkenshouderij+is+al+begonnen
© Koos Groenewold

Een sectorale aanpak om PRRS-vrij te worden is nodig om de verschillende ambities van de Coalitie Vitale Varkenshouderij (Coviva) te realiseren. 'Zonder PRRS-vrij te zijn is het niet mogelijk een structureel hogere diergezondheid te hebben of te streven naar een zo laag mogelijke inzet van antibiotica of een zo beperkt mogelijke CO2-voetafdruk van varkensvlees', zei Herder onlangs tijdens het Coviva-symposium over PRRS in Ede.

'Dat geldt ook voor dierenwelzijn, werkplezier en -gemak en het bedrijfsresultaat op varkensbedrijven. We mogen niet achteroverleunen omdat PRRS-vrij nodig is om onze exportpositie te behouden', vindt de beleidsmedewerker van de brancheorganisatie.

De :PRRS-acties die dit jaar voor varkenshouders op de agenda staan, zijn op te knippen in drie bedrijfsspecifieke stukken: een plan van aanpak, een biosecuritycheck en de PRRS-status bepalen. Een planmatige aanpak met concrete doelstellingen kan de varkenshouder met zijn dierenarts en eventueel adviseurs opzetten. Dat plan moet jaarlijks worden geactualiseerd met nieuwe doelstellingen, vergelijkbaar met de werkwijze van het bedrijfsgezondheidsplan.

Wacht vooral niet af, je kunt morgen al beginnen met de bestrijding

Floortje Herder, beleidsmedewerker bij de POV

Inzicht in hygiëne

Sinds dit jaar is het invullen van een biosecurityscan voor elke varkenshouder verplicht. Het is de bedoeling dat iedereen dezelfde digitale scan gaat hanteren. Daardoor zijn de resultaten uniform interpreteerbaar en geschikt om te benchmarken. Een varkenshouder krijgt zo inzicht in de sterke en minder sterke punten in de interne en externe hygiëne op het bedrijf en kan gericht acties ondernemen.

'Jaarlijks een biosecurityscan actualiseren en aanpassingen doen, moeten de voortgang erin houden om PRRS beter te beheersen', benadrukt Herder. 'Als gunstige bijvangst zullen ook andere dierziekten of van dier op mens overdraagbare aandoeningen minder kans krijgen.'


Via diagnostiek de PRRS-status van een varkensbedrijf bepalen is de derde actie in deze eerste fase richting PRRS-vrij. Drie keer per jaar wordt via een vast bemonsteringsschema de aan- of afwezigheid van virus of antistoffen tegen PRRS bepaald, afhankelijk van het type bedrijf. Pas na drie bemonsteringsrondes kan de PRRS-status van een bedrijf worden vastgesteld.

In 2025 worden deze PRRS-zaken ook opgenomen in de criteria van ketenkwaliteitssysteem Holland Varken. De POV-beleidsmedewerker verwacht dat dit voor de zomervakantie is gerealiseerd. 'Hierna volgt een overgangstermijn, waarna in de loop van 2026 vanuit Holland Varken kan worden gehandhaafd. Maar varkenshouders moeten vooral niet afwachten. Morgen kunnen ze al beginnen met PRRS-bestrijding.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

  • Donderdag
    13° / 8°
    25 %
  • Vrijdag
    13° / 6°
    30 %
  • Zaterdag
    15° / 6°
    20 %
Meer weer