Risico's van mycotoxinen nemen toe door klimaatverandering

Klimaatverandering heeft grote invloed op de toename van mycotoxinen in gewassen. Onderzoeker en coördinator innovatie Regiane Santos van Schothorst Feed Research bracht er een boek over uit. Het doel is de interactie te bevorderen tussen boeren, voedingsdeskundigen, dierenartsen, beleidsmakers, onderzoekers en de voerindustrie.

Risico%27s+van+mycotoxinen+nemen+toe+door+klimaatverandering
© Twan Wiermans

Klimaatverandering speelt een belangrijke rol in de toename van gewasbesmetting met mycotoxinen. Naarmate de wereldwijde temperaturen stijgen en weerpatronen onvoorspelbaarder worden, ontstaan de ideale omstandigheden voor schimmelgroei.

Deze veranderingen kunnen verschuivingen veroorzaken in de schimmelsoorten op akkers, waardoor meer mycotoxineproducerende schimmels gedijen. 'Er is een brug nodig tussen fundamenteel en toegepast onderzoek', zegt Santos, die het boek 'Mycotoxins: From Field to Feed' samen met andere experts samenstelde.


Mycotoxinen zijn gifstoffen die door schimmels worden geproduceerd. Ongeveer 80 procent van de diervoeders bevat twee of meer mycotoxinen. Het boek bespreekt de potentiële risico's van deze contaminanten voor varkens, runderen, pluimvee, paarden, vissen, insecten en huisdieren. Daarnaast richt het zich op preventie en detectie in diervoeder en hoe de nadelige effecten van voerbesmetting tot een minimum kunnen worden beperkt.

Het boek, dat is opgedeeld in negentien hoofdstukken, bevat bijdragen van internationale experts van over de hele wereld. Het is verkrijgbaar via uitgeverij Brill (brill.com/ffs) en amazon.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    14° / 1°
    5 %
  • Woensdag
    14° / 3°
    10 %
  • Donderdag
    13° / 6°
    15 %
Meer weer