Grote regionale verschillen tussen waterschapsbelasting
Er zijn grote verschillen in de hoogte van de waterschapsbelasting. Een boer betaalt in het duurste waterschap betaalt bijna drie keer zoveel als een boer met een vergelijkbaar bedrijf in de goedkoopste regio. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van begrotingscijfers van de waterschappen.
De hoogte van de heffing hangt af van de WOZ-waarde van de opstallen, het aantal vervuilingseenheden en het bezit van het aantal hectare grond. Een boerenbedrijf met opstallen ter waarde van 550.000 euro met 50 hectare grond, dat wordt aangeslagen voor drie vervuilingseenheden, betaalt in 2025 in gebied van waterschap Vallei en Veluwe 3.496 euro aan waterschapsheffing. Een vergelijkbaar bedrijf betaalt in het gebied van Hoogheemraadschap van Delfland 10.378 euro, bijna drie keer zoveel.
De grote verschillen hebben onder meer te maken met de toenemende opgaven voor waterschappen. De Kaderrichtlijn Water, het Nationaal Programma Landelijk Gebied en bodemdaling zijn de voornaamste kopzorgen van de waterschappen. Deze opgaven vertalen zich ook in toenemende kosten, versterkt door de inflatie, zo melden de waterschappen al eerder.
Huishoudens
Huishoudens betalen het grootste deel van de heffingsopbrengsten. Ook hier zijn verschillen, al zijn die relatief minder groot. Zo betaalt een meerpersoonshuishouden met een koopwoning in het gebied van Wetterskip Fryslân het meest aan waterschapsheffing: 679 euro per jaar. In het gebied van waterschap De Dommel in Noord-Brabant betaalt een meerpersoonshuishouden met een koopwoning met dezelfde WOZ-waarde het minst: 370 euro.
In totaal verwachten de waterschappen 4,3 miljard euro te heffen in 2025. Dat is ruim 300 miljoen euro, oftewel ruim 8 procent, meer dan werd begroot voor 2024. Vergeleken met vijf jaar eerder is de waterschapsheffing met 41 procent toegenomen.
Hoofdtaak
Waterschappen zijn verantwoordelijk voor het beheer van het oppervlaktewater – de watersysteemtaak – en afvalwaterzuivering. De watersysteemtaak houdt in: bescherming tegen hoogwater en wateroverlast en zorgen voor voldoende water. Hiervoor verwachten waterschappen 2,3 miljard euro te heffen in 2025. Dat is ruim 9 procent meer dan in 2024.
Voor de andere hoofdtaak – afvalwaterzuivering – begroten waterschappen 2,0 miljard euro aan heffingen (zuiverings- en verontreinigingsheffing). Dat is bijna 7 procent meer dan in 2024.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners

Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6215R (LH) #30354
Gebruikt, P.O.A.
-
Case IH VESTRUM 110 CVX
2021, P.O.A.
-
Lemken Cultivator (geen schijveneg) Karat 10 (ZND) #75861
Gebruikt, € 14.959
-
New Holland Tractor T5.110 (BV) #619534
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Dinsdag15° / 0°0 %
-
Woensdag16° / 2°0 %
-
Donderdag19° / 3°0 %