'Perfect storm' duwt eierprijzen snel omhoog

Eieren vanuit Oekraïne zijn flink duurder geworden, er is een tekort door vogelgriepuitbraken in de landen om ons heen en de Verenigde Staten. Het aanbod in Nederland daalt door de opkoopregelingen en Pasen komt eraan. Zie hier de ingrediënten voor de flink stijgende eierprijzen.

%27Perfect+storm%27+duwt+eierprijzen+snel+omhoog
© Marcel Berendsen

De NOP-noteringen laten de afgelopen weken forse stijgingen zien. De motor achter die opgaande lijn is de vraag naar industrie-eieren. Die is volgens Jan van Raai van Van Raai Eierhandel al wekenlang hoog, waardoor de prijzen voortdurend stijgen. En omdat bij de NOP geldt dat tafeleieren niet goedkoper mogen zijn dan industrie-eieren, stijgen die prijzen mee. Die voor bruine en witte eieren kruipen hierdoor naar elkaar toe.

Van Raai verwacht dat het prijsverschil tussen bruin en wit de komende weken verdwijnt en dat deze eieren vrijwel even duur worden als industrie-eieren. 'Het is jammer voor de leghennenhouders met bruine hennen dat ze niets extra's meer krijgen, maar aan de andere kant zijn de prijzen natuurlijk wel goed.'



De leghennenhouders die eieren leveren aan de supermarktketens zullen overigens niet direct profiteren van de snel stijgende prijzen. Ze leveren doorgaans op contract met een vaste prijs voor de hele ronde. Wel zijn die prijzen al meerdere jaren goed. Er is namelijk al langer sprake van krapte op de eiermarkt, wat tot hogere eierprijzen leidt.

Verder bestaat bij het opzetten van nieuwe hennen de optie om nieuwe prijsafspraken te maken. Al zullen de pakstations die er doorgaans tussen zitten ervoor waken om te hoge prijzen te vragen, waardoor ze hun vaste afnemers zouden kunnen verliezen.


Oekraïense eieren duurder

De hoge notering voor de industrie- en tafeleieren heeft zoals gezegd meerdere oorzaken. Oekraïne heeft het heffingsvrije quotum al geleverd. Daardoor zijn de eieren die uit dit land komen volgens Van Raai per stuk een cent of twee duurder geworden. Die eieren vonden hun weg doorgaans naar de marktkooplui en buitenlandse supermarkten.

Deze partijen halen nu dus ook hun eieren uit Nederland en omgeving. Maar het aanbod is laag, omdat buiten Nederland en België heel veel Europese landen kampen met vogelgriep.



Dat geldt onder andere voor Polen, een land dat veel eieren exporteert, ook naar Nederland. In Polen zijn dit seizoen legbedrijven met 1,2 en 1,4 miljoen leghennen getroffen door de vogelgriep en samen met de vier andere legbedrijven gaat het om 3 miljoen hennen.

Bij de grote eierproducent Italië is dit seizoen ook al op meer dan zeventien legbedrijven vogelgriep vastgesteld. Daarbij zijn meer dan 3,5 miljoen hennen getroffen. Het grote aantal uitbraken in de Verenigde Staten, met dit jaar al zo'n 26 miljoen getroffen hennen, scherpt het tekort aan eieren wereldwijd verder aan.


Deelname opkoopregelingen

Het aanbod van eieren in Nederland staat verder onder druk doordat pluimveehouders gebruik kunnen maken van een van de opkoopregelingen. Het is nog niet duidelijk hoe groot dit effect is en of alle ondernemers die zich hebben opgegeven ook daadwerkelijk deel gaan nemen.

Tenslotte speelt op dit moment de jaarlijks verhoogde vraag naar eieren in aanloop naar Pasen een rol. Voor de levering van de gekleurde eieren worden nu al tafeleieren ingekocht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    13° / 6°
    20 %
  • Maandag
    10° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 6°
    90 %
Meer weer