Krapte door vogelgriep laat eierprijs snel stijgen

Hoewel Pasen dit jaar laat is, beginnen de eierprijzen vroeg te stijgen. Een goede vraag en krapte door vogelgriep liggen daaraan ten grondslag. De vrees dat het eieraanbod door vogelgriep steeds kleiner wordt, noopt afnemers tot hamsteren.

Krapte+door+vogelgriep+laat+eierprijs+snel+stijgen
© Twan Wiermans

Dat heeft tot gevolg dat prijzen sneller stijgen dan verwacht. Bruine scharreleieren van 62-63 gram zakten begin dit jaar naar het prijsniveau van vorig jaar, maar nu loopt het verschil al op tot 1 cent per ei. De stijging van de eierprijzen gaat bovendien veel harder dan vorig jaar.

De prijsstijging geldt niet alleen voor tafeleieren, maar ook voor industrie-eieren. In de hele breedte van het aanbod stijgen de prijzen. De NOP-industrienotering voor scharreleieren ging vorige week nog omhoog met 16 cent naar 1,980 euro per kilo. De notering voor kooieieren steeg met 7,9 cent naar 1,877 euro per kilo.


Bijna 5 procent hoger

De recentste cijfers van de Europese Commissie laten het prijsverschil ook goed zien. In week 5 lag de gemiddelde prijs van eieren 4,9 procent hoger dan in week 5 van 2024. De prijzen liggen nog wel onder het niveau van 2023.

Niet alleen in Europa stijgen de noteringen, in de Verenigde Staten is sprake van een explosie van de eierprijzen. Het land krijgt de vogelgriep maar niet onder controle. De ziekte bevindt zich daar sinds 2021 en breidt zich alleen maar uit. In december werden er 13 miljoen leghennen geruimd vanwege vogelgriep. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA voorspelde onlangs dat de eierprijzen in 2025 wel met 20,3 procent kunnen stijgen, terwijl de prijzen daar al fors omhoog zijn gegaan. In december waren deze 36,8 procent hoger dan in dezelfde maand in 2023.

Nederland heeft dit seizoen tot nu toe te maken met drie uitbraken van vogelgriep bij commerciële pluimveebedrijven. Van de eieren die worden geproduceerd in de Europese Unie komt ongeveer 8 procent uit Nederland. In Duitsland, Spanje en Frankrijk worden de meeste eieren geproduceerd; alle drie produceren ze 14 procent van het EU-totaal. Italië is verantwoordelijk voor 12 procent van het EU-totaal en Polen, net als Nederland, voor 8 procent. De Europese Unie als geheel is de grootste eierexporteur ter wereld. Het Verenigd Koninkrijk is de grootste afnemer van EU-eieren.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    6° / 1°
    20 %
  • Zondag
    8° / 1°
    5 %
  • Maandag
    4° / -1°
    10 %
Meer weer