Rabobank ziet tragere marktgroei en aanhoudende prijsvolatiliteit pluimveevlees

Als gevolg van tragere marktgroei, meer handelsbeperkingen, hogere volatiliteit en de opkomst van nieuwe spelers zijn de pluimveehandelsstromen sinds 2018 aanzienlijk veranderd. Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde World Poultry Map van RaboResearch.

Rabobank+ziet+tragere+marktgroei+en+aanhoudende+prijsvolatiliteit+pluimveevlees
© Twan Wiermans

Tussen 2018 en 2023 groeide de wereldwijde handel in pluimveevlees met een bescheiden 8 procent, oftewel 1 miljoen ton. Deze trage groei wordt toegeschreven aan verschillende verstoringen, waaronder de corondapandemie, vogelgriep en Afrikaanse varkenspest. De focus van opkomende markten op voedselzekerheid en beperkte nieuwe exportmarktopeningen hebben de groei ook vertraagd.

Daarbij was er sprake van wereldwijde economische vertraging, hoge voerkosten en geopolitieke spanningen, zoals de oorlog in Oekraïne en handelsfricties tussen westerse landen en China. Dit zorgt voor een volatiele markt.


Brazilië volumewinnaar

Daarbij springt Brazilië eruit als de duidelijke winnaar, met bijna 90 procent van de wereldwijde groei van de pluimveehandel. Volgens Nan-Dirk Mulder, specialist dierlijke eiwitten bij RaboResearch, is het succes van Brazilië te danken aan kostenconcurrentievoordelen en de strategische diversificatie van exportmarkten.

'Terwijl landen als China, Mexico, het Verenigd Koninkrijk en de Filipijnen hun import hebben verhoogd, hebben andere, zoals Saoedi-Arabië en Zuid-Afrika, deze verlaagd vanwege de implementatie van voedselzekerheidsstrategieën. Ondertussen hebben Thailand, China, Oekraïne en Rusland hun export uitgebreid, terwijl de Verenigde Staten (VS) en de Europese Unie (EU) een vermindering hebben gezien', stelt Mulder.

De wereldwijde pluimveehandel heeft een waarde van 31 miljard euro exclusief interne EU-handel en 46 miljard euro inclusief interne EU-handel. De markt wordt gedomineerd door Brazilië, de VS, de EU, Thailand en China. Brazilië staat voorop met een aandeel van 30 procent in de wereldwijde handel naar waarde, gevolgd door de VS en de EU met elk 16 procent.


Brexit

De Brexit heeft het marktaandeel van de EU, exclusief interne EU-handel, vergroot, doordat de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU nu tot de EU-export hoort. Thailand staat op de vierde plaats met een aandeel van 13 procent, terwijl China, Turkije, Oekraïne en Rusland de lijst van topexporteurs completeren.

'Sinds 2020 is de waarde van de wereldwijde pluimveehandel met 20 procent tot 25 procent gestegen, voornamelijk als gevolg van hogere prijzen, terwijl de groei van het handelsvolume rond de 6 procent is gebleven', zegt Mulder.

'De gemiddelde exportprijs van pluimvee is gestegen van 1.350 euro per ton in 2004 tot ruim 2.300 euro per ton vandaag de dag', legt de specialist dierlijke eiwitten uit. Factoren zoals inflatie van de exportprijs, hogere productiekosten, een verschuiving naar verwerkt gevogelte, volatiele verzendkosten en de Brexit hebben de prijsniveaus beïnvloed.

Wat betreft exportwaarde staat Thailand bovenaan, gevolgd door China en Chili, vanwege hun markttoegang. De EU is de volgende, die profiteert van de Brexit. Brazilië, ondanks dat het de grootste exporteur is, staat het Zuid-Amerikaanse land in het midden wat betreft exportwaarde, met de VS en Argentinië aan de onderkant.


Langzame groei verwacht

'We verwachten dat pluimvee wereldwijd langzaam groeit, met een snelheid van 1 procent tot 2 procent per jaar in de komende vijf jaar. Dit trage tempo wordt aangestuurd door voedselzekerheidsstrategieën in belangrijke groeimarkten zoals Azië, Afrika en het Midden-Oosten, die grote exporteurs kunnen uitdagen', zegt Mulder.

Geopolitieke spanningen, economische volatiliteit en ziekten zoals vogelgriep blijven volgens de specialist dierlijke eiwitten de handel beïnvloeden. Verwacht wordt dat Brazilië zijn marktaandeel verder vergroot, terwijl de Thaise en Chinese export boven het marktgemiddelde zullen groeien.

Rusland en Oekraïne kunnen in de ogen van Mulder ook hun marktpositie uitbreiden, terwijl Argentinië weer een belangrijke exporteur zou kunnen worden, als de economische omstandigheden stabiliseren. 'Opkomende spelers zoals Paraguay, Vietnam, Colombia en Zuid-Afrika kunnen geleidelijk aan terrein winnen in de wereldhandel', verwacht de Rabobank-man.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    3° / 0°
    10 %
  • Vrijdag
    3° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    4° / -3°
    10 %
Meer weer