Zorgen over dubbele agenda achter Trumps handelsretoriek

De zorgen over een dreigende handelsoorlog met de Verenigde Staten nemen toe. De Tweede Kamer vreest daarbij de dubbele agenda van de Amerikaanse president Donald Trump. Snelle toezeggingen van Colombia en Mexico baren Kamerleden zorgen over wat hij daadwerkelijk van Europa verwacht.

Zorgen+over+dubbele+agenda+achter+Trumps+handelsretoriek
© Dirk Hol

Om de importtarieven van Trump te voorkomen, toont Colombia zich bereid om illegale immigranten vanuit de Verenigde Staten op te vangen, Mexico stuurt extra troepen naar de grens met de VS om de instroom van illegalen naar de noorderbuur te voorkomen. Daarop kregen de landen voorlopig dertig dagen uitstel van de Amerikaanse tariefverhoging.

'De strategie van Trump werkt', concludeert BBB-Kamerlid Henk Vermeer tijdens het wekelijkse vragenuur. 'Wat kunnen we als EU daarvan leren?' GroenLinks-PvdA-fractievoorzitter Frans Timmermans vreest dat Trump toezeggingen verlangt van Oekraïne over het afstaan van grondgebied aan Rusland in ruil voor vrede. Ook de overname van Groenland van Denemarken kan volgens hem op het verlanglijstje van de president staan.


Voortrekkersrol nemen

'Er is meer aan de hand dan handel alleen. Het is zeer urgent dat de EU laat zien dat we eensgezind zijn', vindt Timmermans, die bijval krijgt van CDA en Volt. 'We moeten voorkomen dat we iets moeten inleveren om een handelsoorlog te voorkomen', zegt Laurens Dassen (Volt). Derk Boswijk (CDA) maakt zich zorgen over de terughoudendheid van het kabinet op dit vlak. 'We moeten hierin een voortrekkersrol nemen en binnen de EU gelijkgezinde landen zoeken.'

Minister Caspar Veldkamp (NSC) van Buitenlandse Zaken deelt de zorgen van de Tweede Kamer, maar kan uit strategische overwegingen geen informatie delen over stappen die de EU in voorbereiding heeft. Minister Reinette Klever (PVV) voor Buitenlandse Handel overlegde deze week in het Poolse Warschau met haar Europese bewindscollega's over de ophanden zijnde handelsoorlog.


Disruptieve president

'We denken al langer na over hoe we met het fenomeen van een disruptieve Amerikaanse president moeten omgaan. We zullen te maken krijgen met een wereld waarin het ruiger weer is en niet iedereen volgens de geldende spelregels opereert', zegt Veldkamp.

Trump dreigde de EU afgelopen weekeinde met hoge handelstarieven. Volgens hem heeft de VS ten opzichte van de EU een handelstekort van bijna 300 miljoen euro. 'Ze nemen onze auto's niet af, ze nemen onze landbouwproducten niet af, in feite nemen ze bijna niets af', zei hij. 'We hebben een enorm handelstekort met de Europese Unie. Dus we gaan iets heel substantieels doen met de Europese Unie.'


Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie reageert vastberaden op de uitlatingen van de Amerikaanse president. 'Als goederen en diensten oneerlijk of willekeurig worden aangepakt, zal de Europese Unie krachtig reageren. De kosten voor bedrijven schaden werknemers en consumenten, zorgen voor onnodige economische verstoringen en jagen de inflatie aan.'

De Europese Unie wil volgens de Duitse politica een 'robuuste, maar constructieve dialoog' voeren met de Verenigde Staten. Maar voor een eventuele handels oorlog is de EU volgens haar 'ook klaar'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    8° / 2°
    10 %
  • Donderdag
    8° / 0°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / 0°
    10 %
Meer weer