Kenia maakt importmarkt heffingsvrij voor producten uit EU

Kenia schaft de komende vijftien jaar geleidelijk de importheffingen van de meeste EU-goederen af. Andersom gaat de Europese markt per direct open voor vrijwel alle Keniaanse producten, behalve wapens. Dat is het resultaat van een handelsovereenkomst die eind vorig jaar werd getekend.

Kenia+maakt+importmarkt+heffingsvrij+voor+producten+uit+EU
© Dirk Hol

Het Afrikaanse land levert op dit moment aan EU-landen vooral groenten, fruit en bloemen. Het importeert uit de EU onder meer chemische producten en machines.

Dat de importquota en heffingen niet gelijktijdig voor beide partijen worden afgeschaft, gebeurt vaker bij handelsovereenkomsten. De bedoeling is de Keniaanse markt kans te geven zich langzaam aan te passen. Zo moet worden voorkomen dat het land opeens wordt overspoeld met Europese producten.


Nauwere banden

De handelsovereenkomst past in de ambitie van de EU om nauwere banden aan te gaan met Afrikaanse landen. Niet alleen om de handel, waaronder die van zeldzame grondstoffen, maar ook om politieke stabiliteit in Afrika te helpen behouden.

Het is onderdeel van een bredere overeenkomst tussen de EU en Oost-Afrikaanse landen, met onder meer afspraken over duurzaamheid in de landbouw en rechten van werknemers. Heldere juridische afspraken kunnen ook over en weer een beter vestigingsklimaat creëren, zo is de hoop.

De EU is voor Kenia de belangrijkste bestemming van exportproducten. Producten die het land nu invoert komen vooral uit China, de Verenigde Arabische Emiraten en India. Daarna volgt pas de EU.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    17° / 12°
    50 %
  • Zaterdag
    19° / 13°
    80 %
  • Zondag
    19° / 11°
    30 %
Meer weer