MOB adviseert kabinet: pak ook Tata Steel en Schiphol aan

Het is niet zo dat Mobilisation for the Environment (MOB) opeens de boeren uit de wind wil houden. Maar in een nieuw ongevraagd advies aan het kabinet raadt de milieuorganisatie aan toch ook andere bronnen van stikstofvervuiling aan te pakken.

MOB+adviseert+kabinet%3A+pak+ook+Tata+Steel+en+Schiphol+aan
© Peter Smit

MOB-voorzitter Johan Vollenbroek reageert met zijn advies op de recente uitspraak van de Raad van State waardoor de stikstofproblemen voor het kabinet weer zijn toegenomen. 'In de afgelopen twee jaar hebben rechtbanken verschillende malen de boodschap uitgedragen: kabinet, los het op! De uitspraken van 18 december 2024 komen voor MOB dan ook niet als een verrassing. Kennelijk wel voor het kabinet en de ministeries.'

Het advies past bij de inzet van het kabinet. Premier Dick Schoof kondigde vorige week de instelling van een ministeriële commissie aan die ook in andere sectoren dan de landbouw op zoek gaat naar reductie van de stikstofuitstoot.


Diep in lade verdwenen

Vollenbroek wijst in zijn brief op het rapport-Remkes dat door iedereen werd omarmd, maar dat wel opriep tot 50 procent reductie door alle sectoren. 'Het is diep in de bureaulades verdwenen, er is niets mee gebeurd. Wel zijn veel geitenpaadjes uitgevonden die door MOB via juridische procedures met succes zijn bevochten.'

De milieuclub voegde aan de brief aan het kabinet een lijst met aanbevelingen toe. Zo pleit ze voor een gehele dan wel gedeeltelijke sluiting van Tata Steel, het reduceren van het aantal vliegbewegingen van Schiphol van 500.000 naar 275.000 per jaar en de sluiting van de vliegvelden Rotterdam en Maastricht. Lelystad mag alleen open voor defensie, geen vakantievluchten.

Een greep uit de overige oplossingen die MOB aandraagt voor het oplossen van de stikstofcrisis: verlaging van maximumsnelheid op snelwegen tot 100 kilometer per uur, dus ook gedurende de nacht, versnelde verlaging van de uitstoot van stikstofoxiden door de scheepvaart en het invoeren van rekeningrijden.


Stop op vergunningen

De landbouw moet als het aan MOB ligt inleveren met een stop op vergunningen voor stallen voor de intensieve veehouderij en het invoeren van een tijdelijke gestaffelde generieke korting op fosfaat- en productierechten, beginnend bij 5 procent en oplopend naar 40 procent. De eenden- en kalversector op de Veluwe moeten worden opgeheven, zodat defensie hier ruim baan heeft.

Op de langere termijn is het volgens MOB cruciaal om te komen tot een eiwittransitie. En om de landbouw om te vormen tot een diervriendelijke, circulaire, regeneratieve en grondgebonden sector.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    8° / 3°
    85 %
  • Zaterdag
    7° / 5°
    80 %
Meer weer