'MOB klopt op verkeerde deur bij vraag om verbod op pendimethalin'

Mobilisation for the Environment (MOB) vraagt het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) het gebruik van middelen die pendimethalin bevatten in zijn werkgebied te verbieden. HHNK heeft het verzoek in behandeling, maar kan de stof niet verbieden, verklaart een woordvoerder.

%27MOB+klopt+op+verkeerde+deur+bij+vraag+om+verbod+op+pendimethalin%27
© Nieuwe Oogst

Pendimethalin is de werkzame stof in veel middelen die worden gebruikt in de teelt van diverse groenten en bloembollen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) trof de stof in 2021 aan op diverse groenten die voor menselijke consumptie bestemd waren. Volgens MOB is de afzet van middelen met pendimethalin in de afgelopen jaren meer dan verdubbeld, van 63 ton in 2010 tot 131 ton in 2022.

Gezien de eigenschappen van de stof is het risico op afspoeling vanaf de bespoten akkers naar het oppervlaktewater aanzienlijk, stelt de actiegroep. Het is volgens MOB dus ook niet gek dat de stof in 2021, 2022 en 2023 op verschillende meetpunten in het werkgebied van HHNK werd aangetroffen.


Verbieden

MOB vindt dat de regels ontoereikend zijn om te voorkomen dat vervuiling met pendimethalin optreedt. Daarom zit er volgens de milieuclub niks anders op dan de stof te verbieden. Daartoe is een zogeheten maatwerkverzoek ingediend bij HHNK. Maatwerkvoorschriften zijn bedoeld om de algemene regels aan te scherpen of af te zwakken en zo maatwerk te leveren.

Maar HHNK is niet bevoegd het gebruik van deze stof te verbieden, zegt een woordvoerder in reactie op de brief. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) gaat over de toelating en gebruiksvoorschriften. Wel pleit het hoogheemraadschap er in het algemeen voor dat zo min mogelijk stoffen in het oppervlaktewater terechtkomen, omdat dit de waterkwaliteit niet ten goede komt.


Aanvullende voorschriften

Een alternatief voor verbieden is volgens MOB het opstellen van aanvullende voorschriften voor agrariërs die pendimethalin gebruiken. Zij moeten aanzienlijk bredere spuitvrije zones in acht nemen dan thans gebeurt, vindt de milieuorganisatie. Daarbij zouden zij gebruik moeten maken van spuittechnieken die afspoeling en drift voorkomen.Ook vindt MOB dat ze het gebruik van de stof moeten melden aan het hoogheemraadschap.

Om vast te stellen wie de stof heeft gebruikt, heeft de organisatie HHNK gevraagd de spuitregistraties op te vragen van de agrariërs die rondom bepaalde meetpunten actief zijn. Meetresultaten in andere regio's laten ook te hoge pendimethalingehaltes zien, zegt MOB. Zij zal daarom de komende tijd soortgelijke verzoeken doen aan andere waterschappen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    19° / 13°
    20 %
  • Zaterdag
    16° / 13°
    70 %
  • Zondag
    17° / 11°
    50 %
Meer weer