NAJK en LTO zien beweging in pachtdossier na reactie Rummenie op hervormingsvoorstellen
Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en LTO Noord zijn zeer te spreken over de reactie van staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) op de voorstellen van landbouworganisaties en grondeigenaren over hervorming van het pachtstelsel. 'We zijn er nog niet, maar de positieve reactie van de staatssecretaris laat zien dat we deze keer echt toewerken naar de nodige herziening', stelt Merel Straathof, portefeuillehouder leefomgeving bij het NAJK.
Het is in ieders belang, maar zeker in die van de jonge boer, dat er eind 2025 een voorstel tot herziening voorligt aan de Tweede Kamer, vinden de organisatie van jonge boeren met LTO. 'Pacht is en blijft complex', zegt Straathof. 'Als NAJK blijven we ons inzetten voor de herziening van de pachtwetgeving. Op naar een pachtstelsel dat aansluit bij de wensen van pachter en verpachter én bijdraagt aan verduurzaming van de agrarische sector.'
De huidige pachtwetgeving, die voor het laatst in 2007 is gewijzigd, sluit al jaren niet meer aan op de behoefte van pachters en verpachters. Een derde van de Nederlandse landbouwgrond wordt verpacht. Pacht is daarmee een belangrijke mogelijkheid voor jonge boeren en tuinders om grond in gebruik te krijgen. NAJK en LTO zijn blij dat de staatssecretaris het dossier nu voortvarend oppakt en dat er op hoofdlijnen overeenstemming is. Bijvoorbeeld over pachtvormen, bedrijfsmatigheid en de mogelijkheid tot vrijwillige bindende duurzaamheidsafspraken.
Herziening pachtwet
Op verzoek van het ministerie van LVVN werkten NAJK en LTO de afgelopen twee jaar met de Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BLHB) en de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) aan een voorstel voor een herziening van de pachtwetgeving. In oktober is dit voorstel aangeboden aan het ministerie. Vrijdag reageerde staatssecretaris Jean Rummenie van LVVN met een Kamerbrief op de voorstellen.
De huidige pachtwetgeving bestaat in het kort uit geliberaliseerde pacht (kortlopend) en reguliere pacht (langlopend). Bij langlopende pacht is de prijs gemaximaliseerd op een vastgestelde regionorm en de verpachter kan het pachtcontract moeilijk opzeggen. Dit maakt deze vorm zo onaantrekkelijk voor de verpachter dat deze pachtvorm nauwelijks meer wordt afgesloten. Voor kortlopende pacht zijn de prijs en de duur van het contract (tot maximaal zes jaar) vrij te bepalen. Hier staat tegenover dat er torenhoge prijzen worden betaald voor kortlopende zekerheid en er beperkt aandacht wordt besteed aan duurzaam grondgebruik.
'Jonge boeren hebben langjarige zekerheid nodig om hun bedrijven te kunnen doorontwikkelen', legt Straathof uit. 'Dit kunnen we mogelijk maken door langjarige pacht aantrekkelijker te maken voor de verpachter en kortlopende pacht te ontmoedigen.'
Langlopende pacht
In het voorstel van de landbouworganisaties staat de stimulering van langlopende pacht centraal. Reguliere pacht wordt daarin gecombineerd met een nieuwe pachtvorm, duurzaam langlopende pacht, waarin de prijs vrijer is en een einddatum vaststaat. Zo heeft zowel de pachter als de verpachter hier voordeel aan. Kortlopende pacht blijft mogelijk, maar wordt wel ontmoedigd door de progressieve prijsbepaling die onder de regionorm uitkomt.
Een ander belangrijk element in de Kamerbrief is Rummenies toezegging om een voorstel te onderzoeken dat is gericht op het dempen van de jaarlijkse pachtprijsnormen, meent LTO Noord. De sterke jaarlijkse schommeling van pachtnormen is volgens de boerenbelangenorganisatie niet in het voordeel van pachters en verpachters.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Walker MT25I-32
2018, P.O.A.
-
Lemken Ploeg Juwel 8 (ZND) #517314
Gebruikt, P.O.A.
-
Viking - MF860
2007, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 4066R (WD) #274711
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Dinsdag3° / 0°10 %
-
Woensdag6° / -1°50 %
-
Donderdag7° / 2°70 %