Noord-Hollandse boeren gaan 'verregaande samenwerking' aan met Staatsbosbeheer

Ellen en Paul Wagenaar van biologisch melkveebedrijf De Appelhoek in Wijdenes gaan een verregaande samenwerking aan met Staatsbosbeheer. De Noord-Hollandse boeren pachten voor twaalf jaar grond van de terreinbeherende organisatie.

Noord%2DHollandse+boeren+gaan+%27verregaande+samenwerking%27+aan+met+Staatsbosbeheer
© Staatsbosbeheer

De samenwerkingsovereenkomst combineert meer biodiversiteit met een gezonde boterham en maakt deel uit van een groot project van Staatsbosbeheer en het ministerie van LVVN. Hier gaan uiteindelijk over het hele land verspreid tachtig boeren aan meedoen. Het doel is stabiel beheer van de 50.000 hectare grasland die Staatsbosbeheer in eigendom heeft. Wageningen University & Research monitort een deel van de projecten.

De Appelhoek heeft 52 hectare weidevogel- en kruidenrijk grasland. Daarvan wordt 20 hectare gepacht van Staatsbosbeheer. Voorheen gebeurde dat met periodes van één jaar, maar in de nu getekende overeenkomst is dit vastgelegd voor maar liefst twaalf jaar. 'Dat geeft meer zekerheid voor de bedrijfsvoering en illustreert het vertrouwen dat Staatsbosbeheer in het bedrijf heeft', aldus de organisatie.


Bloemenranden en voederhagen

Als onderdeel van het project gaan Ellen en Paul Wagenaar meer bloemenranden rond de weides aanleggen. Daarnaast onderzoeken de melkveehouders ook of ze voederhagen langs het looppad van de koeien kunnen aanleggen. Die verhogen de biodiversiteit omdat er insecten op afkomen en vogels er kunnen nestelen.

De Appelhoek is sinds 1995 een biologisch landbouwbedrijf. In 2001 namen de huidige eigenaren de boerderij over. Ze hebben zestig melkkoeien die tussen maart en december buiten staan en dan alleen gras eten. De ondernemers gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en antibiotica. Het bedrijf, dat ook aan boerderijeducatie doet voor schoolklassen, heeft verder een kleine camping en enkele vakantieappartementen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zaterdag
    15° / 4°
    10 %
  • Zondag
    14° / 8°
    30 %
Meer weer