'2024 begon bij ons dramatisch, maar eindigde mooi'
Het is alweer december. Tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. Het jaar 2024 begon bij ons dramatisch, met een koppel dat we vervroegd moesten ruimen. Maar dat bracht ook mooie inzichten.
Door een fijne samenwerking met afnemers en leveranciers hadden we snel de financiering op orde en konden we nieuwe kippen betalen. Binnen zes weken hadden we ze. Vervolgens hebben we als bedrijf de draad opgepakt en zijn we er weer vol tegenaan gegaan. De markt was toen goed, dus we hadden er het volste vertrouwen in dat we dit financiële gat zouden kunnen dichten.
Rond deze tijd is er ook een werknemer bij ons gestart om wat verlichting voor mij te geven. Doordat we ook zelf eierhandel erbij doen, kwam er ook steeds meer werk op kantoor bij, buiten de normale zaken en regels waaraan we moeten voldoen. Dit is in de loop van de jaren steeds meer geworden. Alles wordt gecontroleerd, geregistreerd en moet worden gedocumenteerd. Veel kantoorwerk dus.
Ongeveer halverwege 2024 hebben we de nieuwe kippen gekregen in de andere stallen, volgens planning. Daardoor hebben we op dit moment ongeveer 60 procent witte kippen voor het 'Beter voor'-concept van Albert Heijn. Daarnaast hebben we 40 procent bruine eieren. Deze vermarkten we vooral regionaal, via de eierautomaat en door te bezorgen bij bedrijven. De automaat heeft een enorme vlucht genomen in en na de coronatijd. De consumenten kopen tegenwoordig steeds meer lokaal, bij boeren en boerderijwinkels.
De vraag is sterk gestegen. Mensen kiezen vaker voor een ei
De eierprijzen zijn dan ook gestegen. Voornamelijk door vogelgriep in het buitenland, maar de vraag - vooral in Nederland - is ook sterk gestegen. Mensen kiezen vaker voor een ei. En dan zijn er ook nog bedrijven die met de opkoopregeling gaan meedoen, die vallen ook weg in de totale eierproductie.
Politiek gesteggel
Ik verwacht voor de nabije toekomst dan ook dat de prijzen nog wel even hoog blijven. Ik ben er zelfs van overtuigd dat er een toekomst blijft voor de Nederlandse legpluimveehouderij. Al vind ik wel dat wij, als intensieve veehouderij, vaak de dupe zijn van veel politiek gesteggel. Bijvoorbeeld de 25 procent afroming van aankooprechten. Kijk eens wat wij in pluimveestallen hebben geïnvesteerd in technieken die de uitstoot verminderen. Dat is toch niet eerlijk?
Ik hoop dat ze in Den Haag een keer wakker worden, want met alle regels gaat de consument het uiteindelijk ook voelen in de portemonnee. En dan gaan mensen klagen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF 10803
Gebruikt, P.O.A.
-
Valmet 405 16 +8 hydr remventiel
Gebruikt, P.O.A.
-
Iseki TG 6370
2017, P.O.A.
-
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Vrijdag8° / 5°15 %
-
Zaterdag9° / 5°85 %
-
Zondag6° / 5°90 %