'Nieuwe ronde, nieuwe kansen met frisse start'

De zomer is bijna ten einde en nu ik deze column aan het schrijven ben, is het slecht weer. Een volle bak regen en dan gaan we morgen nieuwe kippen opzetten.

%27Nieuwe+ronde%2C+nieuwe+kansen+met+frisse+start%27
© Dirk Hol

De afgelopen drie weken zijn we volop aan het schoonmaken geweest. We hebben de kippen van drie stallen weggedaan, dus dan is het goed plannen en veel schoonmaken. Hoe doen we dat dan?

Als de kippen uit de stallen zijn, gaan we eerst de stal uitblazen met een compressor om er al zoveel mogelijk rotzooi uit te halen. Vervolgens gaan we nat schoonmaken. We laten alles goed inweken en daarna gaan we de stallen uitspuiten met hoge druk. Goed inschuimen, zodat al het vuil loskomt. Per stal zijn we ongeveer vier dagen aan het spuiten.

Dan gaan we klussen. We repareren alle dingen die stuk zijn, zoals gaas dat los is, we kijken legnesten na en zetten in de ventilatoren nieuwe V-riemen op, zodat ze weer een hele ronde goed werken. Ook controleren we de verlichting en vervangen we een aantal lampen.

Het was een domper dat ik een ronde eerder af moest breken

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal

Na het schoonmaken hebben ze bij ons de elektrakeuring gedaan. Omdat de stallen dan leegstaan, kunnen ze alle aardlekschakelaars testen.

Deze keuring wordt elke drie jaar uitgevoerd en is een verplichting van de verzekeringsmaatschappij. De keuring brengt weer wat kleine dingen naar boven. Daarmee kunnen de elektriciens twee dagen aan de slag gaan. Ze lossen kleine probleempjes op en de luchtventielen zijn gelijk afgesteld. Alles ziet er weer tiptop uit en kan er een hele ronde tegen.

Maandag zijn de eerste kippen op het bedrijf gekomen. Met het lossen van de kippen moesten ze nog een E. coli-spuit krijgen, dus duurde het lossen wat langer dan anders. De andere kippen komen donderdag. Dat is het dubbele aantal van maandag, dus dat betekent nog meer werk. Dat wordt een lange dag.

Verder loopt het gelukkig goed op het bedrijf. De kippen die we vorige keer hebben opgezet nadat we laagpathogene vogelgriep hebben gehad, doen het goed. Nu we in de andere stallen weer een nieuwe ronde op gaan zetten, hoop ik dit hoofdstuk af te kunnen sluiten. Want dit jaar is zeker geen gemakkelijk jaar geweest voor ons bedrijf. Dat heeft er ook bij mij flink ingehakt, zowel persoonlijk als financieel.

Het was een domper dat ik een ronde eerder af moest breken. Ons bedrijf bestaat al meer dan 45 jaar en dit hadden we nog nooit mee gemaakt. Ik hoop dat de prijzen op niveau blijven, zodat we dit snel kunnen vergeten. Want dat vind ik wel mooi: een nieuwe ronde, nieuwe kansen en nieuwe uitdagingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 13°
    80 %
  • Vrijdag
    15° / 11°
    90 %
  • Zaterdag
    14° / 8°
    40 %
Meer weer