FrieslandCampina en Milcobel hebben plannen om te fuseren

FrieslandCampina en Milcobel kondigen woensdag 18 december het voornemen tot een fusie aan. Hierdoor ontstaat volgens de zuivelcoöperaties één internationale en toekomstgerichte organisatie die kansen beter kan benutten en uitdagingen effectiever kan aanpakken in de mondiale zuivelmarkt. Het gefuseerde bedrijf zal verder gaan onder de naam FrieslandCampina.

FrieslandCampina+en+Milcobel+hebben+plannen+om+te+fuseren
© FrieslandCampina

'Beide zuivelcoöperaties kennen elkaar al lang en we zijn vaak in gesprek over de ontwikkelingen', zei voorzitter Betty Eeckhaut van Milcobel tijdens de persconferentie over de fusie. Ze geeft aan dat Milcobel ook gesprekken heeft gevoerd met andere ondernemingen, maar dat voor een fusie is gezocht naar 'een gelijkwaardige partner waarbij de leden een gelijkwaardige positie kunnen behouden in de nieuwe organisatie'.

De huidige twee districten van Milcobel (Oost en West) worden onderdeel van de nieuwe coöperatie. 'Omdat we elkaar al goed kennen en eenzelfde cultuur hebben, zijn de gesprekken heel snel gegaan. In een week of acht, denk ik', vult voorzitter Sybren Attema van FrieslandCampina aan. 'Vandaag zijn de leden ingelicht. Het is een fusie vanuit kracht. Samen creëren we een goede schaalgrootte en onze productportfolio's vullen elkaar goed aan.'

CEO Jan Derck van Karnebeek van FrieslandCampina kondigt de fusie dan ook met trots aan. 'Doel is een sterke zuivelonderneming bouwen die door schaalgrootte de capaciteit van het bestaande netwerk goed benut en daarmee goed kan verdienen voor de leden-melkveehouders.'

Er staan geen sluitingen van vestigingen in de planning. 'We willen juist alle productiefaciliteiten volledig benutten', geeft Van Karnebeek aan. 'Dat kan ook omdat we samen de schaalgrootte en kracht hebben om aantrekkelijk te zijn voor nieuwe leden en zodoende de krimp in de melkproductie in Noordwest-Europa opvangen.'


Leden Duitsland en Frankrijk

Die nieuwe leden komen volgens CEO Peter Grugeon van Milcobel niet alleen uit België en Nederland, maar ook uit Noord-Frankrijk en Duitsland. Hij vindt dat er bij deze fusie echt sprake is van '1 + 1 = 3'. 'We kunnen onze bestaande productiefaciliteiten veel beter benutten. Milcobel is bijvoorbeeld sterk in geraspte kaas en mozzarella, dat is een mooie aanvulling op het productportfolio van FrieslandCampina.'

De fusie zorgt er volgens Grugeon ook voor dat de coöperatie de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid beter het hoofd kan bieden. 'Het leidt tot kostenbesparingen, ook bij de inkoop.'


Jan Derck van Karnebeek, Sybren Attema, Betty Eeckhaut en Peter Grugeon tijdens de aankondiging van de voorgenomen fusie van FrieslandCampina en Milcobel
Jan Derck van Karnebeek, Sybren Attema, Betty Eeckhaut en Peter Grugeon tijdens de aankondiging van de voorgenomen fusie van FrieslandCampina en Milcobel © FrieslandCampina

Het zal naar verwachting nog tot het vierde kwartaal van 2025 duren voordat de fusie definitief is. De beide ledenraden moeten nog akkoord geven en vervolgens gaat het verzoek naar de mededingingsautoriteiten. Omdat de twee coöperaties elkaar goed aanvullen verwacht Van Karnebeek geen problemen op dit vlak.


14 miljard euro

Op basis van de gecombineerde jaarcijfers van FrieslandCampina en Milcobel over 2023 (exclusief Milcobel’s Ysco-business die wordt verkocht) zal de nieuwe organisatie een proforma omzet hebben van ruim 14 miljard euro, actief zijn in dertig landen, wereldwijd bijna 22.000 medewerkers tellen en een totaalvolume van ongeveer 10 miljard kilo ledenmelk verwerken.

Deze melk wordt geleverd door bijna 11.000 leden-melkveebedrijven in eigendom van ongeveer 16.000 leden-melkveehouders in Nederland, België, Duitsland en Noord-Frankrijk. De nieuwe zuivelonderneming zal starten met deze omvang. Al zal het daar volgens Van Karnebeek niet bij blijven. 'Het doel is om verder te groeien.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 10°
    95 %
  • Vrijdag
    8° / 5°
    15 %
  • Zaterdag
    9° / 6°
    85 %
Meer weer